Itaalia tippklubi vahetas omanikku kümne euro eest

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palermo jalgpalliklubi vahetas omanikku.
Palermo jalgpalliklubi vahetas omanikku. Foto: Guglielmo Mangiapane / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Et omandada tippliigas mängivat jalgpalliklubi, ei pea üldse olema rikas. Vähemalt nii võiks järeldada tehingust, mis leidis aset itaallaste ja ühe Londonis asuva firma vahel.

Nimelt müüs Palermo omanik Maurizio Zamparini klubi uutele investoritele maha, küsides vastutasuks neilt vaid sümboolsed kümme eurot. 77-aastane Zamparini ostis Palermo klubi 2002. aastal ja juhtis seda pikalt, kuid pani mullu presidendiameti maha. Kevadel püüdis klubi osta USA ärimees Paul Baccaglini, kellest saanuks ka uus president, kuid juuli alguses lükkas Zamparini pakkumise lõpuks tagasi.

Mõistagi ei piirdu uute omanike panus tegelikkuses vaid Zamparinile makstud kümne euroga, sest Palermo vajab investeeringuid. Lühikese süütenööri poolest tuntud Zamparini jõudis vallandada ja ametisse nimetada 45 peatreenerit, mistõttu klubi on viimastel aastatel pendeldanud kõrg- ja esiliiga vahel.

Maurizio Zamparini otsustas klubi viimaks maha müüa.
Maurizio Zamparini otsustas klubi viimaks maha müüa. Foto: Luca Bruno / AP / Scanpix

Kui Zamparini meeskonna 2002. aastal üle võttis, polnud nad üle 30 aasta kõrgliigasse pääsenud. 2004. aastal sinna aga jõuti ning pääseti isegi eurosarjadesse, osaledes Zamparini ametiajal viis korda UEFA karikasarjas ja seejärel Euroopa liigas. Koduliigas lõpetati kolm korda viiendana, ent 2013. aastal kukuti tagasi esiliigasse. Ühe hooajaga tõusti sealt jälle kõrgseltskonda, ent kukuti mullu uuesti astme võrra allapoole.

Tänavu kevadel kaotati play-off-mängude kokkuvõttes Frosinonele ja jäädi esiliigasse, ent praegu ollakse taas Serie B liidrid, edestades Pescarat kolme punktiga. Palermo särki on Itaalia kõrgliigas veedetud aastate jooksul kandnud sellised nimekad mängumehed nagu näiteks Edinson Cavani, Paulo Dybala ja Javier Pastore.

Fotomeenutus 2010. aastst, mil Palermo roosat särki kandis tänaseks PSG-sse jõudnud Edinson Cavani.
Fotomeenutus 2010. aastst, mil Palermo roosat särki kandis tänaseks PSG-sse jõudnud Edinson Cavani. Foto: DONATO FASANO / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles