Prantsuse valitsus peab rahutuste tõttu kriisikõnelusi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaal jätkuvad meeleavaldused
Prantsusmaal jätkuvad meeleavaldused Foto: Stephane Mahe / Reuters / Scanpix

Prantsuse peaminister Edouard Philippe peab täna läbirääkimisi erakondade juhtidega, et arutada vastust valitsusvastaste protestijate vägivallale, milles on saanud viga sadu inimesi ja mis on tekitanud pealinnas suuri purustusi. 

Kõnelused järgnevad valitsuse eilsele kriisiistungile, kus osalesid peaminister, siseminister ja kõrgemaid julgeolekuametnikud ning mida juhtis president Emmanuel Macron, kes tegi peaministrile ülesandeks kohtuda protestide korraldajate ja erakondade juhtidega.

Eelmisel nädalal kohtus protestijatega keskkonnaminister Francois de Rugy, kellel ei õnnestunud neid veenda demonstratsioone lõpetama. 

Valitsus ei ole välistanud seoses rahutustega eriolukorra kehtestamist. 

Macroni jaoks on üle kahe nädala kestnud meeleavaldused tema pooleteise aasta pikkuse võimuperioodi tõsiseim proovikivi. Protestide algpõhjus oli raev kütuseaktsiisi tõusu vastu, kuid nüüdseks on need laienenud valitsusvastaseks liikumiseks ja sihikule on võetud üldine elukallidus.

Protestijad on hakanud nimetama end «kollavestideks», sest Prantsusmaal peab igal autojuhil olema hädaolukorra tarbeks autos kollane helkurvest.

Laupäeval sai politsei andmeil Pariisis vägivaldseks muutunud meeleavaldustes vigastada 133 inimest ja peeti kinni 412 korrarikkujat. Siseministeerium teatas pühapäeval, et laupäeval avaldas üle riigi meelt 136 000 inimest. 

Prantsuse presidendi kantselei teatel paluti Philippe´il kohtuda meeleavalduste korraldajate ja erakonnajuhtidega osana «püsivast soovist dialoogile». 

Kütuseaktsiisi tõstmine on osa Macroni strateegiast vähendada fossiilkütuste osakaalu Prantsusmaa energiatarbimises. Paljude autojuhtide arvates näitab see aga järjekordselt, et Macron on eluvõõras ega tea midagi inimeste igapäevastest toimetulekuraskustest. 

Valitsuse pressiesindaja Benjamin Griveaux välistas võimaluse, et valitsus allub protestijate nõudmistele ja muudab kurssi.

«Me oleme öelnud, et me ei muuda kurssi,» sõnas Griveaux eile hommikul telekanalile BFM. «Viimase 30 aasta jooksul on vahetpidamata iga 18 kuu järel kurssi muudetud,» lausus ta, viidates sellele, et Macroni eelkäijad presidenditoolil on tänavaprotestide survele sageli järele andnud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles