Moon: Trump lubab täita Kimi soovid pärast tuumarelvitustamist (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Moon-Jae in ja esimene leedi Kim Jung-sook saabumas pühapäeval Uus-Meremaale Aucklandi.
Lõuna-Korea president Moon-Jae in ja esimene leedi Kim Jung-sook saabumas pühapäeval Uus-Meremaale Aucklandi. Foto: EPA/Yonhap/Scanpix

USA president Donald Trump täidab Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni soovid, kui ta teeb teoks lubaduse tuumarelvadest loobuda, ütles Lõuna-Korea president pühapäeval. 

USA president Donald Trump täidab Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni soovid, kui ta teeb teoks lubaduse tuumarelvadest loobuda, ütles Lõuna-Korea president pühapäeval. 

Lõuna-Korea riigipea edastas Argentina pealinnast Buenos Airesest, kus ta osales G20 tippkohtumisel, Uus-Meremaale suundudes ajakirjanikele Trumpi sõnumi Kimile. 

"Sõnum oli, et president Trump suhtub esimees Kimi väga sõbralikult ja Kim meeldib talle. Seega soovib ta, et esimees Kim viiks ellu nende kokkuleppe ülejäänud osa, et ta saaks teoks teha selle, mida Kim tahab," ütles Moon Lõuna-Korea uudisteagentuurile Yonhap. 

Trump ütles laupäeval Buenos Aireses, kus ta arutas Mooniga olukorda Korea poolsaarel, et loodab pidada Kimiga teise kohtumise jaanuaris või veebruaris. 

"Me saame väga hästi läbi. Meil on head suhted," ütles Ühendriikide riigipea. Vastuseks küsimusele, kas ta võõrustaks kunagi Põhja-Korea liidrit USA-s, lausus Trump: "Mingil hetkel jah". 

Trump ja Kim allkirjastasid juunis Singapuris ähmase lubaduse Korea poolsaare tuumavabaks muutmiseks, kuid sellele järgnenud tuumadesarmeerimiskõnelused on avalikkusele teadolevalt liikunud edasi visalt. Washington ja Pyongyang on eri meelt Singapuri kokkuleppe täpses tähenduses. 

USA nõuab Põhja-Korealt sanktsioonide tühistamise tingimusena täielikku, tõendatavat ja pöördumatut tuumarelvitustamist. 

Pyongyang on lükanud nõudmised "ühepoolseks desarmeerimiseks" tagasi ja leiab, et on astunud piisavalt samme sanktsioonisurve leevendamiseks. Enne sanktsioonide kergendamist ei ole stalinistliku riigi sõnul mõtet loota denukleariseerimiskõneluste edenemist.

Lisaks valitsevad Washingtoni ja Souli vahel erimeelsused selles, kuidas Põhja-Korea liidriga lävides edasi liikuda.

Lõuna- ja Põhja-Korea on seni omavaheliste suhete normaliseerimisega USA ja Põhja-Korea suhetega võrreldes palju kiiremini edasi liikunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles