Paremäärmuslik partei pääses Andaluusia parlamenti, PSOE sai lüüa (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania paremäärmusliku väikepartei Vox liider Santiago Abascal pühapäeval Sevillas Andaluusia regionaalvalimiste tulemuste selgumise järel. Vox pääses esmakordselt mõnes Hispaania piirkonnas parlamenti.
Hispaania paremäärmusliku väikepartei Vox liider Santiago Abascal pühapäeval Sevillas Andaluusia regionaalvalimiste tulemuste selgumise järel. Vox pääses esmakordselt mõnes Hispaania piirkonnas parlamenti. Foto: Reuters / Scanpix

Paremäärmuslik erakond pääses pühapäeval esmakordselt pärast Franco diktatuuri lõppu 43 aastat tagasi mõnda Hispaania regionaalparlamenti, näitasid Andaluusia piirkonna valimistulemused. 

Paremäärmuslik erakond pääses pühapäeval esmakordselt pärast Franco diktatuuri lõppu 43 aastat tagasi mõnda Hispaania regionaalparlamenti, näitasid Andaluusia piirkonna valimistulemused. 

Kui loetud oli 99 protsenti häältest, andis erakonna Vox häältesaak sellele Andaluusia 109-kohalises parlamendis 12 kohta, selgus valimistulemustest. Sellega ületas Vox suurelt arvamusküsitlustes erakonnale ennustatud maksimaalselt viit saadikukohta. 

Peaminister Pedro Sáncheze Sotsialistlik Tööpartei (PSOE), mis on valitsenud Andaluusiat viimased 36 aastat, võitis 33 kohaga küll valimised, kuid koos oma potentsiaalse liitlase valimistulemusega tähendab see regionaalparlamendis enamuse kaotamist parempoolsetele parteidele. PSOE jaoks on see ajaloo nõrgim tulemus Andaluusias. 

Adelante Andalusia (Edasi Andaluusia) kogus 17 saadikukohta, jättes vasakpoolsed parlamendienamusest ilma. 

2015. aastal peetud eelmistel valimistel võitis PSOE 47 kohta. 

Konservatiivne Rahvapartei (PP) ja paremliberaalne Ciudadanos võitsid vastavalt 26 ja 21 kohta regionaalparlamendis. 

PP ja Ciudadanos võivad püüda moodustada koos Voxiga võimuliitu. Kolmekesi oleks neil 59 saadikukohaga parlamendis enamus. 

Hispaania suurimas piirkonnas Andaluusias on valimisõigus 6,5 miljonil inimesel ning valimisaktiivsus küündis 58,65 protsendini.

Alates 2013. aastast Andaluusia valitsusjuhina tegutsev sotsialist Susana Díaz ütles, et hoolimata valimisvõidust on "Sotsialistliku Partei jaoks tegemist kurva õhtuga". 

"Vasakpoolsed loovutasid oluliselt positsioone, kuid kõige halvem on see, et paremäärmuslus - nähtus, mis on kerkinud esile mujal Euroopas, on siia jõudnud," lausus Díaz.

Andaluusia liider kutsus teisi erakondi "ehitama Hispaanias paremäärmusluse vastu tulemüüri". "Iga erakond peab otsustama, kas ta on paremäärmusluse vastu või hakkab valitsusse pääsemiseks sõltuma selle toetusest," ütles ta. 

2014. aastal asutatud paremäärmuslik Vox on kogunud toetust karmi hoiakuga ebaseadusliku rände suhtes. Samuti on erakond ägedalt kaitsnud Hispaania ühtsust Kataloonia iseseisvuspüüdluste vastu. 

Voxi aseesimees Javier Ortega Smith lubas laupäeval, et "Vox toetab mis tahes valikuvarianti, mis toob kaasa Susana Díazi ja Sotsialistliku Partei" regionaalvalitsusest väljaheitmise. 

Andaluusia valimised olid esimene tõsisem proovikivi juuni algul ametisse astunud Sáncheze vähemusvalitsusele. Sotsialistidel on 350-kohalises Hispaania parlamendis vaid 84 kohta ning peaminister on hädas riigieelarvele läbiminekuks piisava toetuse kogumisega. 

Novembris hoiatas Sánchez, et kui parlament 2019. aasta riigieelarvet vastu ei võta, tulevad ennetähtaegsed valimised. Seni oli Sánchez lubanud olla ametis 2020. aasta korraliste parlamendivalimisteni.

2019. aasta on Hispaania jaoks supervalimiste aasta, kui tulemas kohalikud, regionaal- ja Euroopa Parlamendi valimised ja välistada ei saa ka erakorralisi parlamendivalimisi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles