Soome minister tahab siduda lastetoetused vaktsineerimisnõuetega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome minister soovib peretoetused vaktsineerimisnõuetega siduda.
Soome minister soovib peretoetused vaktsineerimisnõuetega siduda. Foto: Christian Ohde / imago/Christian Ohde / Scanpix

Soome haridusminister tegi ettepaneku karistada vaktsineerimisest keelduvaid lapsevanemaid peretoetustest ilmajätmisega, ent pereminister ettepanekut ei toeta.

Haridusminister Sanni Grahn-Laasoneni sõnul võiks laste vaktsineerimise tagamiseks siduda vaktsineerimisnõuded riigi poolt makstavate laste- ja peretoetustega.

«Vaktsineerimisest keeldumine ei ole isiklik asi. Teiste laste immuunsus satub ohtu, kui vanemad ei luba oma lapsi vaktsineerida, kuna haigused võivad levida paljudele teistele, võib-olla isegi nakatada väiksemaid lapsi, kes on veel liiga noored teatud vaktsiinide saamiseks,» ütles Grahn-Laasonen.

Ministri sõnul peavad soomlased olema julged ja seda ettepanekut arutama.

«Kohustuslikud reeglid peaksid olema viimane võimalus, aga peame endalt küsima, kas oleme juba jõudnud limiidini,» sõnas minister ja tõdes, et vaktsineerimisnõuete sidumine peretoetustega muudaks vaktsineerimise praktikas kohustuslikuks.

Probleemi seoses vaktsineerimistega arutatakse pärast seda, kui vaktsineerimata eelkooliealisel lapsel diagnoositi eelmisel nädalal leetrid. Kohalik arst kardab, et haigus võib kogukonnas kiiresti levida, sest vaid 75 protsenti elanikest on leetrite vastu vaktsineeritud.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni soovituse kohaselt peaks kogukonna immuunsuse tagamiseks olema vaktsineeritud 95 protsenti elanikest. 

Soome pere- ja sotsiaalminister Annika Saarikko haridusministri kohustusliku vaktsineerimise ideed ei toeta. Tema sõnul tooks vaktsiinide kohustuslikuks muutmine kaasa veelgi suurema vastuseisu.

«Kohustuslikkuse printsiip on Soome tervishoiusüsteemis üsna võõras nähtus,» ütles Saarikko. «Meie arusaam heaolust on alati põhinenud haridusele, toetamisele ja julgustamisele.»

Samuti puuduvad Saarikko sõnul tõendid, et vaktsineerimise kohustuslikuks muutmine tagaks laiemaulatusliku vaktsineerimise. 

«Mõnes Ida-Euroopa riigis ähvardab vanemaid lapse vaktsineerimata jätmisel rahatrahv. Siiski on vaktsineeritud inimeste hulk Soomes kõrgem kui nendes riikides,» ütles minister.

Mitmed riigid maailmas on kehtestanud vaktsineerimise tagamiseks karmimad reeglid. 

Itaalias kehtestati hiljuti seadus, mis kohustab laste kooli registreerimise eel neid 12 haiguse vastu vaktsineerima. Prantsusmaal tehti varem sel aastal kohustuslikuks 11 vaktsiini, ilma milleta ei lubata lapsi lasteaeda ega kooli. Sarnased reeglid kehtivad ka Ameerika Ühendriikides. Austraalias ähvardab vaktsineerimisest keeldunud lapsevanemaid peretoetustest ilmajätmine.

Laste vaktsineerimise üle käib mitmel pool maailmas tuline debatt, sest järjest kasvav hulk lapsevanemaid kahtleb vaktsiinide ohutuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles