Ivan Makarov: eestlased pole india elevandid (18)

Ivan Makarov
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India elevandid.
India elevandid. Foto: Sue Ogrocki/AP/Scanpix

Mida lähemale jõuavad valimised, seda rohkem sarnaneb meie poliitiline elu meelelahutusäriga, mis iseenesest polekski nii õudne, kui vaid artistid oleksid tasemel. Aga olukord meie poliitikas on sama, mis meie levimuusikaski – kõik kanalid suruvad peale tühiseid poppareid, kirjutab kolumnist Ivan Makarov. 

Tänavusel Eurovisioonil trügis Suurbritannia laulu ajal lavale DJ ja poliitaktivist Dr ACactivism, rebides lauljatari käest mikrofoni ja karjudes briti meedia natsismist ja sõnavabadusest. Mees pühiti lavalt maha ja viidi politseijaoskonda (ta väitis hiljem, et teda «peksti täiesti halastamatult kümne minuti vältel»). 2017. aastal tormas Ukrainat esindanud Jamala laulu ajal lavale tüüp, kes näitas rahvale oma paljaid tuharaid. Mõlema idioodi suhtes kasutati toorest jõudu, kuid kangelasi neist ei tehtud ja ürituse korraldajaid vägivallas ei süüdistatud.

Ka Toompeal toimunud meeleavaldusel mikrofoni anastanud ning purjus inimese häält veenvalt imiteerinud Indrek Tarand oli lavalt maha tõugatud, kuid jätkas räuskamist ja sai kahjuks kitli peale. Tema eakaaslasest «Taxi» staar Samy Naceri haaras tänavu 5. augustil Moskva kesklinnas Tverskaja tänava karaokebaaris teise mehe käest mikrofoni ja sai selle eest hoobi rusikaga näkku ning viidi Sklifosovski nimelise instituudi erakorralise meditsiini osakonda. Õnneks ei olnud Tarandi vigastused nii tõsised, kuid ka muhk kõlbab casus bell’iks ja Europarlamendis vahu üles kloppimiseks.

Vägivald on lubamatu, kuid kas on tervitatav see, et haritud, edukas ja kuulus poliitik käitub nii, nagu käitusid eurolavale roninud edevad hälvikud või röövide ja pussitamise eest korduvalt aastaid kinni istunud Naceri? Ja kas siis Tarand ei teadnud, mis juhtub eri maade meeleavaldustel iga jumala kord, kui keegi tuleb osalejaid sellisel moel provotseerima? Aga häda ajab härja kaevu ja sotside viimane reiting oligi katastroofiliselt madal ning pärast rändeleppe jõulist läbisurumist langeb tõenäoliselt veelgi. Nii haarataksegi õlekõrrest (EKRE mikrofonist).

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles