Tootsi koolimaja avab üle tüki aja taas uksed

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi mask.
Tootsi mask. Foto: Jan Henrik Pärnik/Palamuse muuseum

Sel nädalavahetusel avab Palamuse muuseum pärast põhjalikku renoveerimist taas uksed. Täies mahus avatakse ajalooline kihelkonnakoolimaja nõnda nagu see 1895. aastal välja võis näha ning lisandunud on värskelt valminud peamaja, kus lisaks näitusealale asuvad ka õppeklassid, kohvik, muuseumi fond ja tööruumid.

Kihelkonnakoolimuuseum seob vana ja eheda tehnoloogia ja interaktiivsega. «Kui vanas majas näitame asju sellisena nagu nad 19. sajandi lõpul olla võisid, siis uues majas on lood küll vanadest aegadest, kuid seda siiski tänapäevale kohases võtmes nii tekstide kui ka interaktiivsete animatsioonide ja filmide abil,» rääkis muuseumi direktor Arne Tegelmann. Ta lisas, et paljut saab ka ise proovida ja kogeda, näiteks õppida viiulimängu päris viiuliga, sobrada Tootsi taskutes või turnida Lati Paci järele.

Palamuse muuseumiga saab tutvust teha juba avanädalavahetusel 8. ja 9. detsembril kohapeal, kui toimuvad ekskursioonid ja programmide tutvustused mõlemas majas.

Palamuse muuseum on Eesti ainus kihelkonnakoolimuuseum, mis näitab koolielu 19. sajandi lõpul, kui seal õppis Eesti tuntud ja armastatud kirjanik Oskar Luts. Muuseumi renoveerimine ja laiendamine läks maksma 1,97 miljonit eurot.

Projekti «Palamuse muuseumi arendamine» kaasrahastas Euroopa regionaalarengu fond, lisaks olid rahastajateks rahandusministeerium ja kultuuriministeerium. Uuenenud muuseumi projekteerisid KOKO arhitektid ja ÖÖ-ÖÖ Arhitektid OÜ, ehitas KRC Ehitus OÜ ning ekspositsiooni teostas Motor Agency/Produktsioonigrupp OÜ. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles