Video: Briti mereväohvitser pani sentinelid rohkem kui 100 aastat tagasi välisilma vihkama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti mereväeohvitser Maurice Vidal Portman koos sentinelidega
Briti mereväeohvitser Maurice Vidal Portman koos sentinelidega Foto: twitter.com

Ameeriklasest misjonär John Allen Chau hukkus novembri keskel Indiale kuuluval Põhja-Sentineli saarel, kus ta kohalikud elanikud tapsid.

AFP teatel sai Põhja-Sentineli elanike sentinelide vihavaen valgete vastu alguse üle 100 aasta tagasi, kui sinna sattus Briti mereväeohvitser Maurice Vidal Portman, kes üritas seda hõimu «tsivilseerida».

Briti merevägi oli piirkonnas 1867 – 1901.

Portman tegi sentinelidest rassistlikke ja erootilisi fotosid ning röövis neist mõned, kelle oma laevale kaasa võttis. Lisaks hakkasid põliselanike seas levima meremeestelt saadud haigused.

Briti mereväeohvitser Maurice Vidal Portman ja ta kaaslased koos sentinelidega
Briti mereväeohvitser Maurice Vidal Portman ja ta kaaslased koos sentinelidega Foto: twitter.com

Portman pani Põhja-Sentinelil kogetu kirja oma mälestusteraamatus.

«Nägime rannalähedases vees alasti mehi, kes odade abil kala püüdsid. Üritasime nendega suhelda. Tegemist on tundmatu hõimuga. Esimene kokkupuude nendega oli positiivne, kuid hiljem muutusid nad agressiivseks,» on mereväeohvitseri meenutustes.

Portman ja ta mehed ei leidnud veel ühe külastuse ajal kohalikke rannalt ning nad läksid neid otsima. Sentinelid ehmusid, kui metsast saabusid ootamatult valged. Üks hõimuliige saatis noole välja ning kohalike ja valgete vahel tekkis kaklus.

Portman ja ta kaaslased said mitu kohalikku kätte, viies nad oma laevale.

«Võtsime nad kaasa ja seilasime Andamanide pealinna Port Blairi. Nad pakkusid teaduslikku huvi. Tegime kätte saadutega fotosid. Kahjuks üks mees ja üks naine surid, nende neli last saatsime koos kingitustega kodusaarele tagasi,» kirjutas meremees.

Oletatavalt said need kaks põliselanikku mingi haiguse, mille vastu neil immuunsus puudus.  

Portman tegi sentinelidest, kuid ka teistest Andamanide saarestiku hõimudest fotosid, mis tänapäeva nägemuse kohaselt on erootilised.

Briti mereväeohvitser Maurice Vidal Portman koos sentinelidega
Briti mereväeohvitser Maurice Vidal Portman koos sentinelidega Foto: twitter.com

«Ta pani kohalike hõimude esindajad samadesse poosidesse nagu on Vana-Kreeka homoerootilised kujud,» teatas Portmani tegevust uurinud lehekülg RespectableLaw.

Portman oli ta kätte langenud sentinelide ja teiste hõimude esindajate keha sentimeeter sentimeetri haaval uurinud ja nähtu üles kirjutanud. Eriti olid talle pakkunud huvi suguelundid ja rinnad.

Portman oli paaril korral läinud Põhja-Sentineli saarele tagasi, et veel mõned sentinelid kätte saada, kuid kohalikud peitsid end tema eest. Arvatakse, et just Portmani tegevuse tõttu hakkasid sentinelid end maailma eest peitma ja muutusid valgete vastu agressiivseks.

Umbes samasuguseid vibusid kasutavad ka sentinelid
Umbes samasuguseid vibusid kasutavad ka sentinelid Foto: twitter.com

Põlishõimude eest võitleva organisatsiooni Survival International arvates levib sentinelide seas seni legend ohtliku valge mehe saabumisest ja selle tõttu tõrjuvad nad kõik võõrad eemale.

Aafikast umbes 55 000 aastat tagasi Andamanide saarestikku jõudnud sentinelid on elanud tuhandeid aastaid islolatsioonis.

Ajavahemikul 1960 - 1990 said mõned antropoloogid nendega kontakti, tuues neile kingituseks kookospähkleid. Neil õnnestus hõimu elust aimu saada, kuid 1990. aastate lõpul muutusid sentinelid ka antropoloogide vastu agressiivseks.

India valitsuse otsuse kohaselt on Põhja-Sentineli saar ja nende elanikud kaitse all ning sinna pääseb eriloaga.

2004. aastal lendas Põhja-Sentineli saare juurde India õhujõudude helikopter uurimaks, kuidas piirkonda tabanud maavärin ja tsunami saart mõjutas. Ilmnes, et mitte väga, sest rannal oli näha agressiivseid kohalikke, kes helikopterit üritasid nooltega tabada. 

India tuntud antropoloogil Triloknath Panditil õnnestus paaril korral sentinelidega suhelda, kuid ta soovitab siiski neist eemale hoida, kuna väliskontaktid võivad neile tapvad olla.

India antropoloog Triloknath Pandit (vasakul) ja ta uurimismeeskond sentinelidega kookospähklite abil kontakti loomas
India antropoloog Triloknath Pandit (vasakul) ja ta uurimismeeskond sentinelidega kookospähklite abil kontakti loomas Foto: twitter.com

«Meile tavalised haigused võivad nad hävitada. Kuna neid on alles umbes 500, siis on suur oht, et nad surevad välja,» teatas antropoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles