Võluvili, mis pikendab naiste eluiga

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vsevolod Belousov / PantherMedia / Vsevolod Belousov

Nüüd kõlab viktoriiniküsimus. Millist nähtust iseloomustavad tujukõikumised, depressioon, luukadu ja üha langev östrogeenitase ühekorraga? Kellel see omast käest võtta, teab täpselt. Muidugi menopausi. Selle sümptomeid püütakse leevendada väga erinevate vahenditega, ent kõige üllatavam abi tuleb loodusest endast – mahlakast granaatõunast. 

Iraani päritolu granaatõuna on haritud juba üle 4000 aasta ja kuigi seda on läbi aegade nimetatud õunaks (Punica granatum, malum Punicum, malum granatum ), on tema ristlõikel hämmastav sarnasus naise munasarjaga. Samas pole see ka väga üllatav, on ta ju  ammustest aegadest viljakuse sümbol zoroastrismis ja teisteski iidsetes kultuurides olnud, kirjutab GreenMedInfo. 

Puuvilju kirjeldatakse sageli kui «seemnetaime arenenud ovaariumit», kuid mis puudutab granaatõuna vilja, siis on sarnasus naise munasarjaga rabav. Väline sarnasus pole siiski veel kõik. Vili annab ka samasuguseid östrogeene nagu naise munasari - östradioole, östroone ja östrioole. 

Mida see menopausis vaevlevale naisele tähendab? Nimelt seda, et ta võib leevendada hästi nii masendushooge kui alandada osteoporoosiriski, rinnavähki ja südamehaigusi. 

1. Luukadu pööratakse tagasi

2004. aasta ajakirja Journal of Ethnopharmacology uuringus osalesid rotid, kelle munasarjad olid eemaldatud, ning kellel oli kiirenenud luukadu, mis on tüüpiline menopausi sümptom. Kui neid toideti granaatõunamahla ekstrakti ja seemnetega kaks nädalat, siis taastus nende luude normaalne mineraalne tihedus. 

2. Tujutõus

Samad Jaapani teadlased leidsid oma 2004. aasta uuringus, et granaatõuna ekstraktiga toidetud rottidel oli ka depressiooninäit madalam.

3. Südametervis

Südamereumasse suremus on naistel pärast menopausi kaks kuni kolm korda kõrgem, kui samavanustel naistel enne menopausi. Jälle tuleb appi granaatõun, kuna ta alandab oma antioksüdantide abil kolesteroolitaset.

Üks 2004 Iisraeli arstide väike uurimus näitas, et klaas granaatõunamahla päevas võib alandada vererõhku.

Journal of Medicinal Foods'i uurimuse järgi  pärsib granaatõun trombotsüütide agregatsiooni, vedeldab verd ja ennetab hüübimist. 

Granaatõun leevendab südamereumat ja suurendab hapnikuvoolu. Üks 2007. aasta uurimus näitas, et igapäevane  mahlajoomine (u 226 g) kolme kuu vältel suurendas hapnikuvoolu südamelihasesse südamehaigetel patsientidel. 

4. Rinnavähi vastu

Laborikatsete kohaselt toimivad granaatõuna antotsüanidiinid (suhkruvabad taimepigmendid) ja õlid  rinnakasvajatele vähivastaselt. 

Granaatõun on looduslik adaptogeen, mis tõstab östrogeenitaset, kui kehas on tase madal, kuid blokib tugevamaid östrogeene, kui tase on liiga kõrge.    

Foto: Engin Akyurt/Pexels

Menopausi miraakel

Üks korralik klaasitäis granaatõunamahla sisaldab umbes 40% C-vitamiini soovitatavast päevakogusest ning selles on rikkalikult A- ja E-vitamiini ning foolhapet. Granaatõunas sisalduvad fütokemikaalid kaitsevad ka meie rakke. Selles mahlas olevat isegi rohkem antioksüdante kui paljudes teistes vägevates mahlades (jõhvikas, mustikas).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles