Vene sõjatööstusega seotud ärimees ostis Riia lennuvälja naabruses asuva hoone

TVNET
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia linn.
Riia linn. Foto: VLADIMIR PESNYA / Sputnik

Lätis tekitab küsimusi Venemaa sõjatööstuse esindaja, kes omandas 2017. aasta lõpul Riia rahvusvahelise lennujaama naabruses asuva hoone.

Varem rannavõrkpalli keskusena tuntud hoone ostis BMW sõidukitega kaupleva ettevõtte Inchcape käest Venemaa kodanik Dmitri Holomkin, kes omab Läti elamisluba.

Läti televisiooni saade «De facto» selgitas välja, et Holomkini näol on tegemist Vene firma AKNIIPO peadirektoriga. Veelgi sügavamale minnes avastasid saate tegijad, et selle ettevõtte asutajateks on Vene riikliku korporatsiooni Rosteh tütarfirmad. Neist ühe tegevusvaldkondade seas on nimetatud ka raadioelektroonilist sõjalist tegevust.

Infot selle kohta, millega nimelt Holomkini ettevõte konkreetselt tegeleb, pole, kuid ekspertide hinnangul võib venelasel olla juurdepääs nii luuretehnoloogiale (näiteks radarisignaalide püüdmisele), samuti seadmetele, mis suudavad edastada valesignaale ning häirida navigatsioonisüsteeme.

Läti televisioonil ei õnnestunud Holomkini endaga ühendust saada, aga tema Läti äripartner saate küsimustele ei vastanud.

Tasub mainida, et Mukupurva tänaval asuva hoone ost ei ole Holomkini esimene tehing Lätis. Talle kuuluvad ka korter Jurmalas ning kauplusepinnad Kauguris.

Läti kaitseministeerium Holomkiniga seoses seni mingit ohtu ei näe. Läti põhiseaduse kaitse komisjonist öeldi, et nemad selliseid küsimusi ei kommenteeri, aga kaitsepolitsei kinnitas, et lennuvälja naabruses asuva hoone omandamine Vene kodaniku poolt ei kujuta riigi julgeolekule otsest ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles