Lõuna-Sudaanis vägistati kahe nädala jooksul 150 naist ja last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani lapsed.
Lõuna-Sudaani lapsed. Foto: SOLAN KOLLI / AFP / Scanpix

Vähem kui kahe nädala jooksul on vägistamisest teada andnud enam kui 150 Lõuna-Sudaani naist ja last, teatasid ÜRO agentuurid eile.

Viimase 12 päeva jooksul panid relvastatud mehed, paljud neist vormirõivais, Lõuna-Sudaani põhjaosas asuva Bentiu linna lähedal toime rünnakud ligikaudu 150 naise ja lapse vastu, teatasid eile kolme ÜRO agentuuri juhid, kes ühtlasi mõistsid rünnakud hukka ning kutsusid Lõuna-Sudaani ametivõime üles kuritegude toimepanijaid karistama.

Organisatsioon Piirideta Arstid teatas, et ainuüksi eelmisel nädalal vägistati 125 naist ja tüdrukut, kes jalutasid abiorganisatsioonide poolt asutatud toidujagamispunktidesse. 

«Kolme Lõuna-Sudaanis viibitud aasta jooksul pole ma näinud nii hüppeliselt kasvanud seksuaalkuritegude ohvrite arvu, kes saabuvad meditsiinilise abi saamiseks meie juurde,» ütles organisatsiooni juures töötav arst Ruth Okello.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres mõistis rünnakud hukka.

«Need kohutavad rünnakut on häiriv meeldetuletus sellest, kuidas hoolimata Lõuna-Sudaani juhtide hiljutistest püüetest vaenutegevusele piir panna ja rahuleping taastada, püsib tsiviilisikute olukord turvalisuse valdkonnas siiski kohutav, eriti naiste ja laste jaoks,» ütles Guterres avalduses.

Peasekretär kutsus kõiki konflikti osapooli ja Lõuna-Sudaani tulevasi liidreid üles tagama tsiviilisikute julgeolek ja karistada kuritegude toimepanijaid.

Lõuna-Sudaanis on alates sõja puhkemisest 2013. aastal tõusnud seksuaalsete rünnakute arv. Ainuüksi 2018. aastal esimeses pooles teavitati ligikaudu 2300 seksuaalvägivalla juhtumist, millest suurem osa puudutas naisi ja tüdrukuid. Enam kui 20 protsenti ohvritest olid lapsed.

Lisaks vägistamisele kannatavad paljud peksmise ja piitsutamise tüttu, aset leiab ka riiete või jalanõude röövimist, aga ka toidutalongide vargusi, mis toob kaasa toiduabist ilmajäämise.

ÜRO andmetel on tegelikud numbrid aga tunduvalt suuremad, sest valdav enamus rünnaku ohvritest juhtunust ei räägi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles