Prantsuse valitsus külmutab vägivaldsete meeleavaldusteni viinud kütuseaktsiisi tõstmise plaani (32)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaal avaldatakse meelt valitsuse plaani vastu tõsta kütuseaktsiisi.
Prantsusmaal avaldatakse meelt valitsuse plaani vastu tõsta kütuseaktsiisi. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / Scanpix

Prantsuse valitsus kavatseb meeleavalduste tõttu külmutada eelseisva elektri- ja gaasihinna tõusu, teatasid võimud täna.

Lisaks ei jõusta valitsus rangemaid sõidukite heitgaasinorme, mis pidid jõustuma jaanuarist, lisas peaminister Édouard Philippe parlamendisaadikutele enne tänast telepöördumist.

«Ükski maks ole väärt riigi ühtsust ohtu seadma,» kuulutas peaminister hiljem telepöördumises ja lisas, et tänavatel väljenduva viha taga on sügav ebaõiglusetunne, mis tuleneb suutmatusest oma tööst väärikalt ära elada.

Philippe ütles, et 1. jaanuarist jõustuma pidanud elektri- ja gaasihinna tõus peatatakse kolmeks talvekuuks ning kuue kuu võrra lükkub edasi autode tehniline kontrolli, millega on kavas karistada keskkonda saastavaid vanemaid masinaid.

Prantsusmaa peaminister Édouard Philippe.
Prantsusmaa peaminister Édouard Philippe. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP / Scanpix

Valitsus astub ka teisi samme, et rahustada rahvast pärast kaks nädalat kestnud üleriigilisi proteste, ütlesid allikad, kuigi veel eile kinnitas valitsuse pressiesindaja Benjamin Griveaux, et valitsus ei allu protestijate nõudmistele.

«Me oleme öelnud, et me ei muuda kurssi,» sõnas Griveaux eile hommikul telekanalile BFM. «Viimase 30 aasta jooksul on vahetpidamata iga 18 kuu järel kurssi muudetud,» lausus ta, viidates sellele, et Macroni eelkäijad presidenditoolil on tänavaprotestide survele sageli järele andnud. 

Novembri lõpus elukalliduse ja kütusehindade tõusu vastu suunatud protestid kasvasid ajapikku laiemaks mässuks president Emmanuel Macroni vastu. Tegu on viimase kümnendi kõige suuremate meeleavaldustega Prantsusmaal.

Enim kasutatud kütuse, diislikütuse hind on Prantsusmaal sel aastal tõusnud üle 16 protsendi, keskmiselt 1,24-euroselt liitrihinnalt 1,48 eurole. Oktoobris küsiti diislikütuse liitri eest koguni 1,53 eurot. Paljudele protestijale teeb pahameelt president Emmanuel Macroni keskkonnapoliitika.

Kollavestideks nimetavad protestijad end Prantsusmaal autojuhtidele kohustuslike kollaste helkurvestide järgi, mis tuleb hädaolukordades selga tõmmata. Kütuseaktsiiside tõstmise vastu koguneti Prantsuse tänavatele esimest korda meelt avaldama 17. novembril. Kollaseid veste kandis siis ligi 287 000 protestijat. 24.–25. novembril aset leidnud meeleavaldusest võttis osa ligikaudu 100 000 inimest. Prantsusmaal tehtud küsitlusest selgus, et põhimõtteliselt toetab kollavestide liikumist 73 protsenti prantslastest.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles