Sven Mikser: taolisel käitumisel on ka tagajärjed (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Sven Mikseri sõnul kinnitasid NATO liikmed kinnitasid toetust Ukraina ja Gruusia suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele.

NATO välisministrite kohtumise esimesel päeval Brüsselis oli kõne all alliansi koostöö Gruusia ja Ukrainaga ning poliitiline olukord Musta mere regioonis, samuti oli teemaks transatlantiline julgeolek.

Välisministri sõnul olid NATO partnerid ühtsed arusaamas, et Venemaa on Krimmi ebaseadusliku anneksiooniga ning sõjategevusega nii Ukraina kui Gruusia vastu rikkunud rahvusvahelist õigust. Taoline Venemaa agressiivne käitumine on ohuks kogu Musta mere piirkonnale. 

NATO liikmed kinnitasid toetust Ukraina ja Gruusia suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele, samuti on allianss valmis jätkama toetust partneritele julgeoleku võimete arendamisel. 

Mikser rõhutas oma sõnavõtus, et NATO poliitiline reaktsioon Venemaa käitumise osas Aasovi merel on olnud kiire, kuid on vajalik mõelda järgmistele sammudele. Seejuures on oluline mõista, et Venemaa on olukorda eskaleerides järginud teatud mustrit. «Kertši väinas toimunud rünnaku näol ei ole tegemist üksiku intsidendiga, vaid osaga pikaajalisest tegevusest, mille eesmärgiks on mõjuala laiendamine,» ütles ta.

Rääkides transatlantilisest julgeolekust rõhutas Mikser, et NATO peab jääma kindlaks enda võetud kohustuste täitmisele, põhimõtetele ja väärtustele. «Kaitsekulude tõstmise lubaduste täitmine on üks olulisemaid samme tugeva transatlantilise sideme hoidmisel,» sõnas ta.

«Rahvusvahelise julgeoleku ja stabiilsuse huvides on eriti oluline, et kokkulepetest peetaks kinni. Venemaa on seda ilmselgelt aga rikkunud ja ühepoolne lepingu täitmine ainult Ameerika Ühendriikide poolt ei saa olla jätkusuutlik,» sõnas minister.

Kohtumisel võeti vastu ühisavaldus keskmaa-tuumajõudude piiramise lepingu osas. NATO partnerid jagasid Ameerika Ühendriikide hinnangut, et Venemaa on lepingut rikkunud ning on viimastel aastatel arendanud leppega keelatud relvasüsteeme.

«Pikaaegne INF-lepingu rikkumine on vaid üks näide, kuidas Venemaa soovib võetud rahvusvahelistest kohustustest taganeda. Meie kui liitlaste ülesanne on jätkuvalt teha selgeks, et nende reeglite rikkumine ei tee reegleid olematuks, vaid et taolisel käitumisel on ka tagajärjed,» ütles Mikser.

Ministrid kinnitavad lõunanaabruses stabiilsuse tugevdamise raportit ja NATO terrorismivastase tegevuskava uuendamise. Teemaks on veel NATO toetus Liibüa kaitse- ja julgeolekuvõime arendamisel. Samuti arutatakse arenguid Iraagis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles