Emme, miks sa minust pilte Facebooki ei postita? Kas sa ei armasta mind? (1)

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanemad postitavad oma võsukestest fotod Facebooki, sageli ei mõelda, millised tagajärjed võivad sellega kaasneda. Kes ja kui paljud seda jäädvustust tegelikult näevad?
Lapsevanemad postitavad oma võsukestest fotod Facebooki, sageli ei mõelda, millised tagajärjed võivad sellega kaasneda. Kes ja kui paljud seda jäädvustust tegelikult näevad? Foto: Artur Kuus

Laste piltide postitamine Facebooki ​on tänapäeval sama tavaline nagu aastaid tagasi fotode ilmutamine ja albumisse kleepimine. Lapsevanemad postitavad pilte enne ja pärast lapse sündi. Tartu ülikooli meediauuringute professor Andra Siibak uuris koos magistrant Merike Lipuga võrguvanemlust ehk seda, kui palju jagavad lapsevanemad sotsiaalmeedias enda lastega seonduvat infot ning kuidas lapsed sellele tegevusele vaatavad. Uurimuses osalesid 9–13-aastased lapsed ja nende vanemad.

Paar aastat tagasi olid esimesed tõsisemad kaasused, üks neist Prantsusmaal, kui 16-aastane tütarlaps kaebas oma vanemad kohtusse, sest ta ei olnud rahul digitaalse jalajäljega, mille vanemad olid talle internetis loonud. Teada on ka juhtumeid, kus laps läheb kooli ja vanema postitatud fotod muutuvad kättesaadavaks koolikaaslastele. See võib anda alust narrimiseks või koolikiusamiseks. Kas kõiki pilte on vaja sotsiaalmeedias jagada ja kuidas see mõjutab lapse edasist elu?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles