Peapiiskop Urmas Viilma: Tarand ja EKRE esindajad võiksid rahva ette tulla ning kätt suruda (25)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peapiiskop Urmas Viilma.
Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: Mihkel Maripuu

Hiljuti Toompeal aset leidnud intsidendi järel võiksid mõlemad osapooled, nii EKRE esindajad kui ka eurosaadik Indrek Tarand vastutustunnet üles näidata ja tunnistada avalikult, et mindi üle piiri ja kätt suruda, arvas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma.

Seekordses saates «Suud puhtaks» arutleti selle üle, kas Eesti ühiskonna vihatase on tõusnud uutesse kõrgustesse või oleme kõik üle reageerides muutunud lumehelbekesteks.

Peapiiskop märkis, et poliitikas väitlevad inimesed peaksid tajuma vastutust. Nad võivad ju pärast väitlust minna ja riigikogu kohvikus koos kohvi juua. Aga rahvas, kes näeb vaid välist poolt, läheb oma kodudesse tagasi ja elab seal oma emotsioone välja.

«Minu meelest oleks suurepärane, kui Tarand (Indrek Tarand – toim.) ja EKRE esindajad tuleksid avalikkuse ette, suruksid kätt ja ütleksid: vabandame, et me tekitasime selle hirmu, segaduse,» pakkus Viilma.

«Vägivalda ei saa kuidagi õigustada, aga antud juhul mul on tunne, et mõlemad pooled – jah, võib-olla erineva jõuga – väljendasid teatud mõttes mingisugust vägivaldsust,» arvas peapiiskop.

«Mõlemad võiksid tunnistada oma viga kasvõi sellelt pinnalt, et nad tekitasid ühiskonnas praegu juurde hirmu, mõistmatust ja polariseerumist. Mõlemad kannavad seda vastutust,» rõhutas saatekülaline.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles