ÜRO juht manitses Lääne-Sahara kõneluste osapooli konstruktiivsusele (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polisario võitlejad rivistusel kümme aastat tagasi.
Polisario võitlejad rivistusel kümme aastat tagasi. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP

ÜRO peasekretär António Guterres manitses teisipäeval kõiki sel nädalal Genfis peetavate Lääne-Sahara kõneluste osapooli konstruktiivsusele ja soovitas mitte tingimusi esitada.

Maroko, Polisario Rinne, tema toetaja Alžeeria ja Mauritaania alustavad kolmapäeval ÜRO saadikuga kahepäevast ümarlauaarutelu 2012. aastal ummikusse jooksnud kõneluste taasalustamise üle.

Guterres ärgitas kõiki võtma kõnelustest osa heas usus, eeltingimusteta ja konstruktiivses vaimus, vahendas pressiesindaja.

Peasekretär avaldas toetust kõnelusi vahendavale ÜRO saadikule, endisele Saksa presidendile Horst Köhlerile.

ÜRO on korduvalt püüdnud Lääne-Sahara konfliktile kahendust leida.

Maroko peab 1975. aastal annekteeritud Lääne-Saharat oma lõunaprovintsiks, ehkki kohalik sahrawi hõim on nõudnud pikka aega enesemääramisõigust.

1991. aastal sõlmisid Maroko ja sahrawi mässuliste Polisario Rinne relvarahu, ent lubadus lahendada piirkonna saatus referendumi teel on endiselt täitmata.

Alates 1991. aastast on piirkonnas ÜRO rahujõud, kelle ülesanne on relvarahu jälgida ja referendum korraldada.

Maroko nõuab, et läbirääkimised keskenduks tema autonoomiaettepanekule, Polisario on jäänud aga kindlaks iseseisvusreferendumi nõudele.

ÜRO Julgeolekunõukogul tuleb 30. aprilliks otsustada, kas sealse missiooni MINURSO mandaati pikendatakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles