Itaalia minister vallandas kõik riigi kõrgeimad tervisenõunikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: THIERRY ZOCCOLAN / AFP / scanpix

Itaalia terviseminister vallandas esmaspäeval kõik riigi kõrgeima tervisenõunike paneeli liikmed. Tema populistlik erakond Viie Tähe Liikumine (M5S) on näidanud üles toetust vaktsineerimisvastasusele.

Terviseminister Giulia Grillo vallandas kõik 30 kõrgema tervisenõukogu liiget. Tegu on meditsiiniekspertide grupiga, kes nõustab valitsust tervisepoliitika osas.

Facebooki teel otsusest teatades sõnas Grillo: «Me oleme muutuste valitsus. Nagu ma olen teinud juba mitmete ametikohtadega erinevates organites ja ministeeriumi komiteedes, otsustasin avada ukse teistele seda väärivatele isikutele.»

Nõukogu juhtinud ja tänaseks vallandatud Roberta Siliquini ütles, et selline otsus paneb muretsema seoses uute liikmete vajalike teadmiste olemasoluga ja ka selles osas, kas otsus võis olla poliitiliselt motiveeritud. «Oleme mures selle osas, miks nad otsustasid kõrvaldada isikud, kes valiti tänu nende kogemusele ja kompetentsile kõrgeimal tasandil,» sõnas Torino ülikooli teadlane.

«Oleme samuti mures selle osas, kes järgmise nõukogu moodustavad. Eriti veel siis, kui inimeste nomineerimine on poliitiliselt motiveeritud,» lisas ta. Siliquini sõnul pole mingit teaduslikku põhjust nõukogu kaks aastat enne nende volituste lõppu laiali saata. Grillo pole ametis veedetud poole aasta jooksul nõukoguga kohtunud ega ka neilt isegi nõu küsinud.

«Oleks olnud kena meiega vähemalt korra pärast kuus kuud tagasi ametisse asumist kohtuda, aga me ei näinud ministrit kordagi,» lausus Siliquini. Paneeli liikmed asendatakse nüüd Grillo poolt valitud kandidaatidega.

M5S liikmed. Paremal terviseminister Giulia Grillo, keskel erakonna juht Luigi Di Maio ja vasakul transpordiminister Danilo Toninelli.
M5S liikmed. Paremal terviseminister Giulia Grillo, keskel erakonna juht Luigi Di Maio ja vasakul transpordiminister Danilo Toninelli. Foto: Francesco Fotia/AGF/SIPA /Scanpix

M5S on alates juunist koos paremäärmusliku Liigaga võimul olnud. Meditsiinitöötajad on ärevil, sest M5S on korduvalt avaldanud toetust teaduslikult ümber lükatud väidetele meditsiinis. Näiteks on hoogu juurde antud vaktsineerimisvastastele ja üritatud panna ühiskonda kahtlema leetrite, mumpsi ja punetiste vastu mõeldud vaktsiinis.

See on ohtlik käitumine riigis, kus leetrite vastu vaktsineerimine on niigi Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) alampiirist madalamal tasemel. WHO soovitusel peaks olema vaktsineeritud vähemalt 95 protsenti inimestest, et tekiks nn karjaimmuunsus.

Itaalias on viimasel ajal toimunud mitmeid leetripuhanguid, näiteks eelmisel aastal leidis seal aset koguni veerand kogu Euroopa leetrijuhtudest.

Valimiskampaania ajal väitsid nii M5S kui Liiga, et vabanetakse seadusest, mille kohaselt peavad lapsed olema vaktsineeritud 10 erineva haiguse vastu. Varasemalt oli kohustuslik vaid nelja haiguse vastu vaktsineerimine.

Võimu haaramisest saati on valitsus teinud mitu kaootilist kannapööret vaktsiinipoliitika osas, millele meditsiinieksperdid on ülimalt kriitiliselt vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles