Liiva kalmistu kabeli taastamine maksab kuuekohalise summa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiva kalmistu kabelis puhkes pühapäeval, 2. detsembril põleng.
Liiva kalmistu kabelis puhkes pühapäeval, 2. detsembril põleng. Foto: Erik Tikan

Tallinnas Liiva kalmistul möödunud nädalal süttinud kabeli taastamistööde maksumus küünib esialgsel hinnangul 200 000 euro kanti.

Täpsemad summad selguvad, kui valmib hoone projekt. Arhitekt Herbert Johansoni projekteeritud Liiva kalmistu kabel valmis 1935. aastal. Seni väga hästi säilinud paefunktsionalismi üks parimaid näiteid sai tules olulisi kahjustusi. Vähem kahjustusi sai saaliosaga liituv õpetajatoaga ja surnukambriga madalam tiib. Peamised kahjustused on katuse tsoonis.

«Katus hävis pea täielikult – välja arvatud «kellatorn» ligi kaks meetrit peafassaadist lõunas, mis jäi tulest puutumata. Kahjuks suutis tuli läbi tungida ka jämedast vahelaest, küll lokaalselt, kuid tekitades originaalsele talalaele samuti olulisi kahjustusi. Ka lakooniline sisekujundus sai vee tõttu kahjustada. Kogu inventar, sealhulgas orel, pingid ja muu selline, on parematesse tingimustesse toimetatud. Imekombel jäi terveks originaalpõrand,» rääkis Tallinna muinsuskaitse osakonna ametnik Artur Ümar BNS-ile.

Praegu on kabel seest puhastatud, käib mõõdistamine ning katuse taastamiseks konstruktiivsete jooniste tegemine. Kabeli renoveerimisel taastatakse katus ja interjöör, paigaldatakse korralik elektrisüsteem ning valvesignalisatsioon. Kabeli pealne vahelagi on plaanis katta tulekindlate materjalidega ning tekitatakse ka seni puudunud pääs katusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles