Galerii: Washingtonis toimub George H.W. Bushi riiklik matuseteenistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA-s Washingtonis toimub täna riigi 41. presidendi George Herbert Walker Bushi riiklik matuseteenistus.

Bushi sark ja tema perekond saabusid täna Washingtoni katedraali pisut enne kella 11-t (Eesti aja järgi kell 18) ning seejärel alustati mälestusteenistusega. Pärast seda lennutatakse kirst tagasi Houstonisse ja viiakse Püha Martini episkopaalkirikusse. Matus toimub homme.

Bushi kirst oli Kapitooliumi rotundi all juba alates esmaspäevast. Kümned tuhanded inimesed avaldasid austust presidendile, kes juhtis riigi läbi tormiliste aegade ja oli ametis külma sõja lõpus.

Järelehüüde Bushile teevad neli inimest: tema poeg ja samuti ekspresident George W. Bush; endine Kanada peaminister Brian Mulroney, kes oli ametis Bushi ametiajal; endine senaator Alan Simpson, kes on tundnud Bushi pere 1960. aastatest; ning ajaloolane Jon Meacham, kes kirjutas Bushi biograafia.

Teenistusel on kohal kõik viis elusolevat USA presidenti: Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama ning ametisolev riigipea Donald Trump.

Donald Trump ja esileedi Melania Trump eile George H.W. Bushile austust avaldamas.
Donald Trump ja esileedi Melania Trump eile George H.W. Bushile austust avaldamas. Foto: SHAWN THEW/SIPA / Scanpix

Kohal on ka hulk endisi ja praegusi riigipäid ja teisi kõrgeid külalisi. Teiste seas tulevad tseremooniale Saksa kantsler Angela Merkel, Jordaania kuningas Abdullah II ja kuninganna Rania, Briti prints Charles ning Poola endine president Lech Wałęsa. Eestit esindab matusel ekspresident Toomas Hendrik Ilves.

Trump kuulutas tänase riiklikuks leinapäevaks. Börsid NYMEX ja Nasdaq täna ei tööta. Lipud heisatakse lahkunud riigipea austuseks poolde masti ka Kanadas.

Bush sündis 1924. aasta 12. juunil. Ta osales Teises maailmasõjas lendurina, seejärel õppis Yale'i ülikoolis ja ajas Texase osariigis naftaäri. 1964. aastal ühines ta Vabariikliku Parteiga ja läks poliitikasse. Ameeriklased valisid Bushi presidendiks 1988. aastal ning ta oli ametis ühe ametiaja: 1989.-1993. aastal.

Bushi ametiajale langes palju geopoliitilisi sündmusi, sealhulgas Nõukogude Liidu lagunemine ning operatsioon Kõrbetorm, mis oli suunatud Kuveidi hõivanud Iraagi diktaatori Saddam Husseini vastu.

Texases külastasid tuhanded leinajad nädalavahetusel Bushi presidendiraamatukogu Texase A&M ülikooli linnakus. Esmaspäeval toodi sark presidendi lennukiga Air Force One Washingtoni.

President George H.W. Bush. 1924-2018.
President George H.W. Bush. 1924-2018. Foto: Mark Reinstein / ZUMAPRESS.com / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles