Prantsuse valitsus kaalub rikaste maksu taastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivaldseks kiskunud kollavestide protestid Pariisis.
Vägivaldseks kiskunud kollavestide protestid Pariisis. Foto: ERIC DESSONS/JDD/SIPA / Scanpix

Prantsusmaa valitsus kaalub president Emmanuel Macroni valitsusaja algul kaotatud rikaste maksu taastamist, teatas valitsuse pressiesindaja täna.

«Kui miski ei tööta, siis ei ole me rumalad, vaid muudame seda,» ütles Benjamin Griveaux usutluses RTL raadiole. Siiski rõhutas ta, et esialgu ei ole see küsimus laual.

Benjamin Griveaux.
Benjamin Griveaux. Foto: Vincent Isore / imago/IP3press/Scanpix

Kõrge sissetulekuga inimeste maksu kaotamine oli üks Macroni presidendikampaania võtmelubadusi. Tühistamise eesmärk oli meelitada Prantsusmaale tagasi rikkaid inimesi ja investoreid.

Selle maksu taastamine on üks niinimetatud kollavestide liikumise põhinõudmisi. Liikumine sai alguse meeleavaldustest kütuseaktsiisi vastu, kuid on nüüd laienenud liikumiseks üldise elukalliduse vastu. Teiste nõudmiste seas on kütusemaksu tõusu peatamine ja miinimumpalga tõstmine.

Griveaux palus täna, et valitsusele antaks 18 kuni 24 kuud, et meede (rikaste maksu tühistamine) saaks täielikult mõjuda. Ta lisas, et parlament vaatab tulemused üle 2019. aasta lõpus.

Kui kõnelustel meeleavaldajatega ei jõuta lahenduseni, siis valitsus loobub jaanuaris jõustuma pidanud kütuseaktsiisi tõusust, lisas Griveaux.

«Me otsime lahendusi koos. Kui kõneluste lõpuks head lahendust ei leita, siis lepime me tagajärgedega,» ütles ta. «Me ei ole poliitikas selleks, et meil oleks õigus. Me oleme poliitikas selleks, et asjad laheneksid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles