Briti parlament võttis endale Brexiti-plaanidesse sekkumiseks õigusi juurde (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi peaminister Theresa May eile Brexiti-arutelul Briti parlamendis.
Ühendkuningriigi peaminister Theresa May eile Brexiti-arutelul Briti parlamendis. Foto: Parliament TV / AP / Scanpix

Briti parlament andis endale suurema õiguse sekkuda valitsuse Brexiti-plaanidesse juhuks, kui praegune Brexiti-lepe järgmisel nädalal alamkoda ei läbi.

Eile õhtul alanud debatis hääletasid parlamendisaadikud seadusemuudatuse üle, mis annab parlamendile suurema rolli otsustada, mis juhtub siis, kui parlament Brexiti-leppe tagasi lükkab.

Muudatuse käisid välja konservatiivse partei saadikud ja seda toetas teiste seas ka euroopameelne tooride saadik Dominic Grieve. Muudatus kiideti heaks 321 poolt- ja 299 vastuhäälega.

Kui Brexiti lepe järgmisel nädalal parlamendis tagasi lükatakse, peab valitsus naasma 21 päeva jooksul alamkoja ette ja tegema avalduse sellest, mis edasi saab.

Niinimetatud Grieve'i muudatus tühistas nõude, et sellest avaldusest lähtuvat eelnõu tuleb kaaluda neutraalselt. Sisuliselt lubab muudatus parlamendisaadikutel seda eelnõu muuta.

Selle alusel saaksid parlamendisaadikud teoorias esitada muudatusettepaneku, milles palutaks valitsusel taasavada kõnelused Euroopa Liiduga, nõutaks uut referendumit, üritataks Brexitit edasi lükata või Brexit täiesti ära jätta.

Brexiti toetajad ütlevad, et parlamendi alamkoja mis tahes juhised valitsusele pole õiguslikult siduvad.

Eksministri Oliver Letwini sõnul on prioriteet vältida EList leppeta lahkumist.

«On võimalik, et sel ajal on alamkoja enamus lahenduse poolt, mis hoiaks ära meie lahkumise leppeta,» rääkis ta.

Letwin ütles, et kuigi tema toetab praegust Brexiti-lepet, siis selle tagasilükkamise korral toetaks ta Norra-laadset lahendust, kus Ühendkuningriik jääb Euroopa majandusalale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles