Keskerakond tahab kasutada välireklaami keelu ajal autodel sõnumit «Ratas viib edasi» (11)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vladislav Musakko / VIRUMAA TEATAJA

Keskerakond tahab kasutada valimiste eel poliitilise välireklaami keelu ajal autodel sõnumit «Ratas viib edasi», politsei uurib koos teiste ametkondadega, kas taoline piiripealne juhtum on käsitletav poliitilise välireklaamina või mitte.

Keskerakonna pressiesindaja Andre Hanimägi selgitas, et erakond tahab kasutada kirja «Ratas viib edasi» kahel erakonna autol. Kirja juures on Keskerakonna logo. Erakonna juhi Jüri Ratase pilti või kandideerimisnumbrit ei ole kavas autodele juurde lisada.

Keskerakond saatis politsei- ja piirivalveametile ka kirja, milles uurib, kas selliste autode kasutamine liikluses poliitilise välireklaami keelu ajal on lubatud või mitte.

Politsei- ja piirivalveamet ei ole seni veel leidnud kindlat seisukohta, kas erakonna tunnuslauset saaks käsitleda kui kaubamärki või mitte ning kas sõnum «Ratas viib edasi» on valimisüleskutse või mitte.  Politsei arutab seda küsimust enne lõpliku seisukoha langetamist veel teiste ametkondadega.

Vastavalt seadusele on aktiivse valimisagitatsiooni perioodil ehk 40 päeva jooksul enne valimispäeva poliitiline välireklaam keelatud. Riigikogu valimised toimuvad tuleva aasta 3. märtsil ning poliitilise välireklaami keeld hakkab kehtima 23. jaanuaril.

Riigikogusse kandideeriva maakleri ametit puudutavad plakatid on lubatud

Keskerakond uuris politseilt ka, mida teha kandidaadiga, kes töötab kinnisvaramaaklerina ning kellel on aastane leping välireklaamipindadele, millel on plakat tema näo ja kontaktandmetega. Politsei hinnangul on kandideeriva maakleri ametiplakatid välireklaami ajal lubatud.

«Kui välireklaami plakatil ei ole poliitilist sõnumit ega mingit muud seost valimistega, siis sellisele plakatile ei laiene valimisseaduses poliitilisele välireklaamile sätestatud piirangut. Kandidaat võib töötada mis tahes töökohal ning sellega seotud plakat, millel on isiku foto või kontaktandmed, ei ole reklaam, vaid teave ning seetõttu ei ole ka poliitiline välireklaam,» teatas politsei vastuseks Keskerakonna järelepärimisele.

Allar Jõks: riigikohtu otsuse valguses on poliitiline välireklaam laialivalguv ala

Endise õiguskantsleri, vandeadvokaat Allar Jõksi sõnul on kunagise vabaerakondlase, praeguse Elurikkuse Erakonna eestvedaja Artur Talviku kohtuotsuse valguses poliitilise välireklaami keeld üks laialivalguv ala, kus politseil on peaaegu võimatu sunnimeetmeid kohaldada.

Jõksi sõnul pole väljendi «Ratas viib edasi» puhul tegelikult midagi arutada.

Riigikohus on Artur Talviku kohtuasjas andnud kindla seisukoha, et reklaamiseadus laieneb poliitilisele reklaamile ja poliitilise välireklaamina ei saa käsitleda poliitiku kutsetegevuses kasutatava sõiduki tähistamine tema enda või erakonna nime, kontaktandmete, kaubamärgi, domeeninime ja tegevusalaga.

«Riigikohus muutis aastakümneid valitsenud praktikat, mille kohaselt reklaamiseadus poliitilisele reklaamile ei kohaldu. Tulemusena on välireklaamikeeld üks laialivalguv hall ala, kus politseil on peaaegu võimatu sunnimeetmeid kohaldada. «Ratas viib edasi» on riigikohtu lahendi valguses üldteada asjaolu, mitte aga reklaam,» ütles Jõks.

Jõks pakkus riigikogusse kandideerivatele erakondadele veel hüüdlauseid, mida välireklaami keelu ajal autodel kasutada: «Kahesajaga Riigikokku» ja «Kas elu rikastada või rikkust elustada?».

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles