CNN: Põhja-Korea on laiendanud kaugmaaraketibaasi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un. Foto: KCNA VIA KNS / AFP/Scanpix

Põhja-Korea on oma liidri Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi tippkohtumise järel laiendanud võtmetähtsusega kaugmaaraketibaasi, ilmneb kolmapäeval CNNi avaldatud satelliidipiltidelt. 

Kim ja Trump kohtusid juunis Singapuris ja allkirjastasid ähmaselt sõnastatud dokumendi, milles lubasid töötada Kora poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise nimel, täpsustamata selle eesmärgi täitmise üksikasju. 

CNNi andmeil on Pyongyang uuendanud Yeongjeo-dongi raketibaasi Põhja-Korea mägises keskosas ning ehitanud sinna veel ühe rajatise, mida varem ei ole avalikustatud. 

Eksperdid märkisid uudistekanalile, et baasi asukoht sobib Põhja-Korea uusimatele kaugmaarakettidele, muu hulgas neile, mis võivad kanda tuumalõhkepead.  

Pentagon kinnitas oma kommentaaris: «Me jälgime Põhja-Koread väga hoolikalt, kuid ei saa arutada luureandmeid.» 

Trump ütles laupäeval, et soovib korraldada teise tippkohtumise Kimiga 2019. aasta algul.

Riigi julgeolekunõunik John Bolton ütles teisipäeval, et Trumpi arvates ei ole Põhja-Korea liider Singapuri kohtumisel võetud kohustusi täitnud.

Ühendriigid nõuavad Pyongyangilt enne sanktsioonide tühistamist Korea poolsaare täielikku, tõendatud ja pöördumatut tuumarelvavabaks muutmist. 

Kuid Põhi on keeldunud täitmast nõudmisi nende hinnangul ühepoolseks desarmeerimiseks ning soovib järkjärgulist protsessi, mis hõlmaks täpsustamata vastastikuseid meetmeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles