Vaevalt oled jõudnud garaaži sõita, kui lift juba kohal, et sind õigele korrusele viia!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TYCOON OÜ

Vaevalt olete jõudnud garaaži sõita, kui maja lift juba kohale jõuab, et teid vajalikule korrusele viia. Alles astusite üle korteriläve ja valgus süttib automaatselt. Istusite õhtustama – ribakardinad langesid alla, mängima hakkas lemmikmuusika. See on lugu elukvaliteedi paremaks muutmisest, mida pakub kompleks kolmest Tallinnas, Võistluse 6 ehitatavast 14-korruselisest nutikast majast, mis saab ilusa nime Kalevi Panorama.

Tark maja kujutab endast lahenduste kompleksi igapäevategevusteks, mis on mõeldud meie elu lihtsamaks muutmiseks ning mugavuse ja olulise ökonoomsuse pakkumiseks. Techno Life juhatuse liige Kuuno Lotamõis, kes juba seitse aastat tegeleb targa maja lahenduste väljatöötamisega, eelkõige Kalevi Panorama jaoks, ütleb, et täna võib seda võrrelda terve masinaga, mis hõlmab mitmeid süsteeme. „Need on kütte-, ventilatsiooni-, jahutus-, valgustus-, signalisatsiooni-, valve- ja muud süsteemid. Tark maja ühendab kõik need süsteemid, et neid oleks kergem kasutada. Juhtimine toimub iga korteri seinale paigaldatud puuteekraani ja mobiiltelefoni abil,“ räägib ta.

Millistest komponentidest koosnevad Kalevi Panorama nutikad majad? Kindlasti on seal siseside videosüsteem, mis võimaldab puuteekraani või mobiiltelefoni kaudu vaadata, kes on all, inimesega rääkida ja soovi korral talle uks avada. „Vahetult korteris olles saab lifti oma korrusele kutsuda. Seda on väga mugav teha juba riidesse panemise ajal, et hiljem mitte aega kulutada ja koridoris lifti oodata,“ märgib Kuuno Lotamõis. See toimib ka vastassuunas – kiire, avara lifti panoraamvaatega Tallinnale saab hoonesse sisenemisel varem kohale kutsuda.

Foto: TYCOON OÜ

Juhtpult võimaldab reguleerida kütte-, elektri-, ventilatsiooni- ja jahutussüsteemi ning jooksvaid kulusid saab reaalaja režiimis jälgida ja juhtida. Arvestite näidud saadetakse iga kuu majahaldajale. Mitte ainult korterites, vaid ka kogu majas on automaatika seadistatud sellisel moel, et elektrit ja kütet kulutatakse maksimaalselt ökonoomselt, et säästa inimeste raha. Kalevi Panorama kõrghooned vastavad energiasäästu klassile B. Paljudesse korteritesse on paigaldatud andurid veelekete puhuks ja sulgeventiilid.

Mugavus seisneb pisiasjades ja tark maja hoolitseb nende eest! „Korteri ostmisel on inimestel võimalus tellida ka valgustuse reguleerimine. Siin räägime esmajoones lisamugavusest – valgustuse intensiivsust saab vastavalt oma soovile muuta. Näiteks saab õhtusöögi ajal seadistada sellise režiimi, et tuli põleb ainult köögilaua kohal, aga teistes kohtades lülitub välja. Vajutage veel üht nuppu puuteekraanil ja mängima hakkab muusika, mis võimaldab veelgi enam lõõgastuda,“ joonistab Techno Life’i juhatuse liige pildi ideaalsest õhtust, lisades, et peale selle saab seadistada ka kardina automaatjuhtimist.

Kui inimesed korterist lahkuvad, lõpetavad valgustus ja muusika oma töö. Peale selle läheb ökorežiimile üle ventilatsioonisüsteem ja lülitub sisse valvesüsteem. Kuna kogu kontroll toimub ühest juhtpuldist, puudub vajadus käia mööda tube ja iga süsteemi järjest välja lülitada või seadistada.

Kalevi Panorama majad on varustatud kontrollitava pääsusüsteemiga. Pääsuluba annab võimaluse siseneda peauksest ning sõita autoga garaaži. Tasub märkida, et garaažis loeb pääsusüsteem sisenedes aktiveeritud spetsiaalselt kaardilt, kes nimelt saabus, ja saadab sellele elanikule kohe lifti alla, et ta hiljem vajalikule korrusele viia. Maksimaalne mugavus ja aja kokkuhoid! Targad majad on varustatud ka laadijatega elektriautodele.

Üks tehnoloogiline lahendus peaks eriti rõõmustama rendileandjaid. „Need, kes ostavad korteri väljaüürimiseks, saavad neisse paigaldada koodlukud. Süsteem töötab nii, et kui külalised sellele aadressile saabuvad, saabub nende mobiiltelefonile SMS-teade koodiga, mis võimaldab avada peaukse ja korteriukse. Kood lakkab toimimast külaliste väljakolimise päeval. See on väga mugav, kui rendileandjal on linnas palju hajali asuvaid kortereid – pole vaja ringi joosta ja võtmeid jagada,“ rääkis Kuuno Lotamõis, märkides, et nende süsteem toetab selliseid veebikeskkondi nagu Booking.com ja Airbnb.

Tema sõnul pakub Techno Life Kalevi Panorama elanikele teenust 24/7, mis tähendab, et igaüks võib ükskõik millal pöörduda abi saamiseks tarkade majade teenindamise, pääsusüsteemi ja valve küsimustes.

Elamukompleks Kalevi Panorama, mille peatöövõtja on Tycoon OÜ, valmib 2019. aasta lõpuks. Kolm maja ehitatakse monoliitsest raudbetoonist. Välisseinad on energiasäästlikest kergelementidest, kate monoliitsest raudbetoonist ning siseseinad mitmekihilistest kombineeritud kergplokkidest, mis toimivad ka heliisolaatoritena. Tänu hoonete paiknemisele avanevad kõigist akendest fantastilised vaated Tallinnale. Täpsem informatsioon projekti kohta veebilehel http://kalevipanorama.ee.

Copy
Tagasi üles