Lugejakiri: “Pooge ta risti! Pooge ta risti!” (5)

, pensionär (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE meeleavaldus Riigikogu ees.
EKRE meeleavaldus Riigikogu ees. Foto: Tairo Lutter

Ajal, mil suuremate linnade esindusväljakutele olid toodud jõulupuud, et peagi tähistada jõulupühi, vedas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 26. novembril Tallinnas Lossiplatsile võllapuu, millele oli riputatud mikser. Seda ümbritsesid tipp-poliitikute ja presidendi pildid koos reeturiks kuulutamise ja tapmisähvardusega. EKRE esimehe Mart Helme väitel on see kõik puhas rahvakunst.

Ristil rippuvast Kristusest on tuhandeid altarimaale, loomulikult on see kunst. Aga tegu ise? Piiblilegendi kohaselt viisid 2000 aastat tagasi juudid Jee­suse Rooma maavalitseja Pilatuse ette ja nõudsid: “Pooge ta risti, pooge ta risti!”. Pontius Pilatus andis Jeesusele võimaluse end kaitsta. Sellest ei saanud küll asja, sest kaitsekõne oli nõrk ja juutide nõudmine hüsteeriline. Juudid nõudsid juudi tapmist.

Vaatamata sellele, et Jeesuse õpetussõnad olid humaansed ja tänini aktseptitavad, riputati ta alanduste saatel Kolgatal ­ristile. Siiski järgivad miljonid kristlased tema õpetust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles