Mati Heidmets: ei usu, et kool ära kaob

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Heidmets.
Mati Heidmets. Foto: Eesti Koostöö Kogu

Tallinna Ülikooli hariduspoliitika keskuse juhataja Mati Heidmetsa sõnul on kogu maailmas tunda rahulolematust tänase koolisüsteemi üle ja paljudel inimestel on tunne, et koolis on liiga palju 19. sajandit ja liiga vähe 21. sajandit.

«Samas, kui küsida, mida see 21. sajandi kool tähendab, et oska keegi täpselt vastata,» nentis Heidmets. «Käib otsimine, vaidlemine ja katsetamine.»

Heidmetsa sõnul usuvad mõned, et targakssaamiseks piisab vabal režiimil võrgusolemisest, teised on veendunud, et tuleb tagasi minna sõjaväestatud päheõppimise juurde.

«Ei usu, et kool ära kaob, seevastu oma vormi ja tegevusmalle võib ta mõne aastakümnega küll muuta,» sõnas ta.

Heidmetsa hinnangul on tõsi, et kool on sattunud uude ja ebamugavasse olukorda - aastasadu oli just tema keskne tarkuse ja teadmiste pakkuja kasvavale põlvkonnale.

«Nüüd on kool äkki üks paljudest – koos digimaailma ja avatud ühiskonna saabumisega tuleb tarkusi igast torust ja igal ajahetkel,» selgitas ta. «Koolil on nendes oludes selgeid raskusi oma identiteedi ja tegevusloogika leidmisega.»

Heidmetsa sõnul on tänasele maailmale kohase koolimudeli kujundamine üks globaalsetest väljakutsetest, mille lahendamisse võiks ka Eesti oma panuse anda.

Heidmets tõstis eile, et jaanuaris toimub Tallinna ülikoolis just neile küsimustele pühendatud aruteluseminar «Tulevikuõppimine» ja kõik huvilised on teretulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles