Andres Tarand: kümme aastat kaotasime tühjaks võitluseks (14)

Kaido Kama
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tarand arvab, et kõigi raskuste kiuste on Eesti praegu taastuvenergeetika poolest hästi arenenud. 
Andres Tarand arvab, et kõigi raskuste kiuste on Eesti praegu taastuvenergeetika poolest hästi arenenud. Foto: Tairo Lutter

Istume Tarandite kodus Tallinnas Harju tänaval. Mari pakub teed, Andres näitab vanadest energeetikateemalistest ajaleheartiklitest Marek Strandbergiga kokku pandud raamatut. «Tobe raamat sai tehtud, tobe selles mõttes, et ajaleheartiklitest raamatut teha ei ole üldiselt õige. Nad vajuvad omast ajast välja. Nüüd oleks nagu võimalik näidata, et näed, ma juba 2010. aastal ütlesin...» Aga tegelikult Tarand ja Strandberg ütlesidki juba 2010. aastal ja varemgi.

«Peaaegu kümme aastat kaotasime tühjaks võitluseks,» ütleb Tarand. Esimesed väited põlevkivi kaitsjate leerist 1990. aastate alguses olid sellised, et Eestis pole võimalik tuulest ja päikesest energiat toota. «Oli täitsa kindel värk, et Eestis päike ei paista ja tuul ei puhu,» naerab Tarand. «Nad olid ühe dotsendi ka laenanud endale suuvoodriks, nimi pole tähtis.» Taani eeskujul oleks juba siis olnud võimalik asi käima panna, taanlased olid valmis meid abistama.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles