«Ma-ilm ja mõnda»: vaprad ja süüdimatud

Kristjan Zobel
, ökoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotid on inimesega kaasa levinud invasiivne liik. Näiteks laamendavad nad Uus-Meremaal, kuna varem seal nii suuri kiskjaid ei elanud ja toidulaud oli saabudes külluslikult kaetud.
Rotid on inimesega kaasa levinud invasiivne liik. Näiteks laamendavad nad Uus-Meremaal, kuna varem seal nii suuri kiskjaid ei elanud ja toidulaud oli saabudes külluslikult kaetud. Foto: Kazuhiro Nogi

Ehkki aastamiljonite vältel on olud maakeral pidevalt muutunud, ei ole elu kuhugi kadunud. Igal pool, kus olud vähegi lubavad, asustatakse vesi ja maa kiiresti roheliste liikidega. Viimastele järgnevad kohe taime- ning lõpuks lihasööjad, rääkimata mikroobidest. Mõistagi toodavad muutuvad olud ka uut moodi organisme – evolutsioon toimub pidevalt ja keskkonnamuutustega koos nihkub ka evolutsiooni fookus.

Pidev uute, sobilikumate liikide teke päädib paratamatult sellega, et ajast ja arust asukad taanduvad või surevad, asendudes võimekamatega. Selle protsessi nimi on invasioon – ökosüsteemide vana elukorraldust häirima tulnud tõhusamad olendid võtavad vaikselt ohjad üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles