Avanes uuenenud riigiportaal

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimo Reiman ja uuenenud riigiportaal
Raimo Reiman ja uuenenud riigiportaal Foto: Maris Valdmets

Eesti riigi keskne infoportaal eesti.ee sai täna kapitaalselt uuenenud disaini, mille ühe peamise täiendusena on see nüüd mugavalt kasutatav ka mobiiltelefonides.

Visuaali aluseks on võetud maksu- ja tolliameti stiiliraamat ja raamistik ja nii hoiti kokku ligi veerand miljonit eurot. Kõik senised eesti.ee funktsionaalsused on säilinud uuenenud portaalis ning kasutajad näevad jätkuvalt nii X-tee vahendusel laekuvaid enda kohta käivad personaalseid andmeid kui infoviiteid peamiste elujuhtumite puhuks. Olgu selleks lapse sünd, haigestumine või soov abielluda, ettevõtet luua ja autojuhilube vahetada.

«Kasutajakeskne mõtlemine on olnud mu peamine filosoofia uuendusi ellu viies. Esitasime endale pidevalt küsimuse, kuidas portaal aitab lahendada inimeste reaalseid probleeme. Kiirus, leitavus ja arusaadavus on olnud põhilised märksõnad,» ütles Riigi Infosüsteemi Ametis (RIA) töötav portaalijuht Raimo Reiman Postimehele.

Uus portaal kohandub kasutaja seadme resolutsioonile ning sellest lähtuvalt on see kasutatav väga erineva suurusega ekraanidelt – sealhulgas hästi ka mobiiltelefonidega. Toetab portaal kõiki enimlevinud veebilehitsejate uuemaid versioone.

Portaali kapitaalsem uuenemine algas Raimo Reimani sõnul selle aasta märtsis ning töödele kulus 400 000 eurot. Järgmisel kahel aastal plaanib RIA arendustesse investeerida kokku veel 1,1 miljonit, kasutades sealjuures Euroopa Liidu toetusi. RIA arenduspartneriteks olid sellised Eesti ettevõtted nagu Avalanche Laboratory, Aktors ja Idakoidlik. Disaini kohendas CGI ja turvatestid tegi Clarified Security.

Uuendusena on portaalis kasutusel uudne riigi keskne autentimissüsteem, mida RIA lootuste kohaselt hakkavad peagi kasutama kõik riigiasutused. Jätkuvalt saab keskkonda siseneda ID-kaardi, Mobiil-ID ja pangalinkide abil, kuid peagi on neile lisandumas ka uus lahendus Smart-ID. Seda küll juhul, kui riik ja Smart-ID looja SK ID Solutions hinnas kokkuleppele jõuavad.

RIA peadirektori asetäitja Andrus Kaarelsoni sõnul on Smart-ID kasutamine lõpptarbijatele küll tasuta, kuid teenusepakkujale kaks korda kallim kui Mobiil-ID ja kolm korda kallim kui ID-kaart. Sellest ka hinnaläbirääkimised.

Raimo Reimani sõnul on palju uuendusi veel ootamas. Näiteks võib tulevikus suunata oma eesti.ee lõpuga meiliaadressi mitte ainult isiklikule e-posti aadressile vaid noortele mõeldes ka näiteks Facebook Messengeri. Neisse suunatakse muidugi vaid delikaatset infot mittesisaldavaid kirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles