Lavrov kritiseeris OSCE kohtumisel Eestit ja Lätit (25)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ründas eile Milanos Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisel Ukrainat ja mitmeid lääneriike väga erinevates valdkondades, kritiseerides muuhulgas ka Eestit ja Lätit.

«Euroopa Liidu riikides Eesti ja Lätis kestab häbiväärne kodakondsusetuse fenomen,» ütles Lavrov, kelle arvates halveneb inimõiguste olukord Euroopas.

Tema hinnangul puhastavad mitmed riigid oma informatsioonilist ruumi teisitimõtlejatest, kasutades ettekäändeks võitlust propagandaga. «Kõike seda arvestades liigume tagasi tsensuuri suunas. Prantsusmaal, USA-s, Suurbritannias, Ukrainas ja Balti riikides diskrimineeritakse ajakirjanikke,» väitis Venemaa välisminister.

Lavrovi sõnul ei ole vastuvõetav, et mõnedes riikides jagatakse meediat mustaks ja valgeks ning ta kutsus teemaga tegelema OSCE meediavabaduse eriesindajat.

Venemaa välisminister teatas, et andis OSCE kohtumisel sisse dokumentide projektid, mis käsitlevad rahvusvähemuste keelelisi ja hariduslikke õigusi ning ajakirjanike ja meediastruktuuride vaba ligipääsu informatsioonile. 

Lavrov tõi taas välja ka niinimetatud ajaloo ümberkirjutamise teema, mille all Venemaa peab silmas Nõukogude Liidu tegevuse ümberhindamist Teises maailmasõjas. Sellega seoses mainis Vene välisminister ka Relva-SSi veteranide kogunemisi Lätis. 

Suure osa oma kõnest pühendas Lavrov Ukrainale, kus Venemaa väitel toimus riigipööre ning millega seoses Venemaale kehtestatud sanktsioonid on mittelegitiimsed ja põhinevad väljamõeldud ettekäänetel.

Balkani piirkonnast rääkides leidis Venemaa esindaja, et kitsas rühm riike avaldab Makedooniale enneolematut survet. Samuti kritiseeris ta USA plaani lahkuda keskmaarakettide lepingust ning õhutõrje tugevdamist Euroopas, NATO laienemist ja alliansi idasuuna vägede tugevdamist.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles