Maailmakuulus Skellig Michaeli saar − kohustuslik sihtkoht kõigile filmisõpradele

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Frank Weber / PantherMedia / Frank Weber / Scanpix

2017. aasta detsembri keskpaigas esilinastus maailmas Tähesõdade kaheksas film pealkirjaga «Viimased jedid». Filmi tegevus toimus muuhulgas sealsamas, kus lõppes sarja seitsmes film «Jõud tärkab» – ühel huvitaval kaljusel saarel.

Tähesõdade filmis asus saar planeedil nimega Ahch-To. Tegelikkuses paikneb saar, kus 2014. aastal toimusid Tähesõdade seitsmenda filmi võtted ja 2015. aastal kaheksanda filmi võtted, Iirimaa edelarannikul ja kannab eesti keeles nime Skellig Michael. Iiri keeles on saare nimed Sceilig Mhichíl ja Sceilig Mhór, viimane tähendab tõlkes «suur kalju».

Skellig Michael on üks kahest Skelligi saarest. Saar on asustamata (kuigi natuke enam kui sada aastat tagasi elas saarel 11 inimest) ja asub 11,6 kilomeetri kaugusel Iirimaa saare Iveragh' poolsaarest. Halduslikult kuulub saar Iirimaa Kerry krahvkonda. Saare pindala on 21,9 ha. Vatamata saare väiksusele, on sealne kõrgem tipp 218 m üle merepinna. Seejuures on ka mäe suhteline kõrgus ehk kõrgus jalamilt (antud juhul merepinnalt) 218 m. Kõrged kaljud, mis vahelduvad küllalt järskude orgudega, annavad saare loodusele omanäoliselt maalilise ja kohati ka müstilise ilme.

Sellest, miks suur osa saarest on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse, loe edasi Reisigurust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles