Rändeleppe tagasi lükkamise pärast lahkuda tahtnud Slovakkia välisminister muutis meelt (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák.
Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák. Foto: HAYOUNG JEON / EPA / Scanpix

Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák võttis tagasi lahkumisavalduse, mille ta oli esitanud protestiks valitsuse ja parlamendi otsuse vastu mitte ühineda ÜRO ränderaamistikuga.

Lajčák teatas täna, et mõtles ümber tänu peaminister Peter Pellegrini ja president Andrej Kiska ning paljude teiste toetusavaldusele.

Lajčák tegi lahkumisotsuse teatavaks pärast Slovakkia parlamendi läinud neljapäeval toimunud hääletust, millega parlament lükkas häältega 90–15 ÜRO ränderaamistiku tagasi, kuulutades, et see ei ole kooskõlas riigi rände- ja julgeolekupoliitikaga.

Parlament palus valitsusel samuti ÜRO lepe tagasi lükata.

Lajčáki sõnul ei saa ta olla nõus parlamendi sooviga, et Slovakkia esindaja ei võtaks osa 10.–11. detsembri Marrakechi kohtumisest, kus ränderaamistik ametlikult heaks kiidetakse.

ÜRO riigid kiitsid ränderaamistiku (Global Compact for Migration) heaks juulis 18 kuud kestnud läbirääkimiste järel. 

Lepe sisaldab 23 eesmärki seaduslike rändevõimaluste loomiseks ning migreeruvate inimhulkadega paremaks toimetulekuks olukorras, kus maailmas on liikvel umbes 250 miljonit inimest ehk kolm protsenti maakera rahvastikust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles