EL-i ministrid on uue e-tõendite regulatsiooni pärast mures

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Euroopa Liidu ministrid avaldasid reedel muret, kas eelnõu, mis peaks kiirendama uurijate ligipääsu kahtlusaluste e-kirjadele ja muudele digitaalsetele andmetele, tagab kodanike õiguste piisava kaitse.

Euroopa Komisjon tuli aprillis välja eelnõuga, mille järgi saaks uurijad ligipääsu digitaalsetele tõenditele USA ja muude riikide internetiteenuste pakkujatelt tundide või päevade jooksul, võrreldes praeguste reeglitega, mille järgi läheb selleks nädalaid või kuid.

Euroopa Liidu justiitsministrid teatasid, et leppisid kokku uue regulatsiooni kavandis ja on valmis pidama läbirääkimisi Euroopa Parlamendiga.

«Need uued reeglid asendavad praegused kohmakad meetodid kiirete ja tõhusate vahenditega e-tõendite piiriüleseks kogumiseks ja vahetamiseks,» ütles Austria justiitsminister Josef Moser.

Saksa justiitsminister Katarina Barley ja mitu teist justiitsministrit väljendasid aga muret, et praeguse seisuga ei tagaks uus regulatsioon õiguste kaitset.

Barley rääkis, et see jätaks teenusepakkuja otsutada, kas jagada teavet seda paluva liikmesriigiga, kuigi selles protsessis peaks osalema ka riik, milles teenusepakkuja paikneb.

«Me teame, et õigusriigi põhimõtteid ei austata kõikjal Euroopa Liidus võrdselt,» ütles Saksa justiitsminister, viidates tõenäoliselt Poolale ja Ungarile, mida Brüssel on õigusriigi põhimõtete ohtuseadmise tõttu hoiatanud.

Samas väljendas Barley ka lootust, et läbirääkimistel Euroopa Parlamendiga leivad need probleemid lahenduse.

Ministrite teatel loo teatel loodetakse heakskiit regulatsioonile saada enne praeguse parlamendi mandaadi lõppu mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles