Julged Austraalia koolilapsed alustasid protesti söekaevanduse vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded austraallased avaldasid meelt söekaevanduse rajamise vastu.
Tuhanded austraallased avaldasid meelt söekaevanduse rajamise vastu. Foto: GLENN HUNT / EPA / Scanpix

Tuhanded austraallased eesotsas kooliõpilastega avaldasid täna meelt India kaevandusfirma Adani plaani vastu rajada riigi kirdeossa söekaevandus.

Protestiaktsioonid viidi läbi kõigis suuremates linnades. Juba novembris eirasid kooliõpilased peaminister Scott Morrisoni üleskutseid ja puudusid koolist, et juhtida valitsuse tähelepanu vajadusele kliimamuutuse pidurdamiseks samme astuda.

Sel laupäeval kutsusid lapsed tänavatele ka täiskasvanud.

«Me võtame sisukoha, mida meie juhid ei julge võtta,» ütles 14-aastane õpilane Jean Hinchcliffe. «Meie oleme inimesed, kes võitlevad helgema tuleviku eest - mitte ainult enda, vaid ka oma laste ja lastelastelaste ning tulevaste põlvkondade nimel.» 

India kaevandusfirma Adani teatas novembris, et ei loobu kavatsusest rajada Queenslandi osariiki vastuolusid tekitanud söekaevandus, ehkki selle mahte kärbitakse varasemate plaanidega võrreldes oluliselt.

Tööd Carmichaeli kaevanduse kallal peaks algama juba lähinädalatel.

Protestijad nõuavad valitsuselt ja opositsioonilt projekti peatamist.

«Austraalia liidrid peavad hakkama tegutsema,» ütles 12-aastane Sammy Lightfoot  uudisteagentuurile AFP. «Koolilapsed on Austraalia järgmine põlvkond.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles