Iraani president: USA sanktsioonid on majandusterrorism

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: - / AFP / Scanpix

USA sanktsioonid on majandusterrorism, ütles Iraani president Hassan Rouhani täna Teherani külastavatele piirkonna riikide esindajatele, kellega koostöös loodab luua ühisrinde niinimetatud USA terrori vastu.

«Ameerika ebaõiglased ja ebaseaduslikud sanktsioonid auväärsele Iraani riigile on võtnud meie riigi sihikule selgelt terroristlikul eesmärgil,» ütles Rouhani terrorismi- ja regionaalkoostöö konverentsil, millest võtavad osa Afganistani, Hiina, Pakistani, Vene ja Türgi ametiiiskud.

«Majandusterrorismi eesmärk on tekitada ühe riigi majanduses paanika ja teistes hirm, et hoida ära investeeringud sihikule võetud riigis,» lisas ta.

Trump teatas mais Ühendriikide taandumisest 2015. aasta mitmepoolsest tuumaleppest Teheraniga ning sanktsioonide taaskehtestamisest. See samm on ajanud raevu teised leppe allkirjastajad, kelle hinnangul täidab Iraan leppes võetud kohustusi oma tuumaprogrammi piiramise osas.

Rouhani soovib tugevdada piirkondlikku ühisrinnet USA vastu, kes 2015. aasta tuuameleppest lahkudes taastas Iraani naftaembargo ja teised majandust kahjustavad sanktsioonid.

«Meid ähvardab üleüldine rünnak, mis ei ohusta üksnes meie iseseisvust ja identiteeti, vaid püüab murda ka meie pikaajalisi sidemeid,» sõnas Rouhani.

Iraani president tõmbas paralleele teistele konverentsil osalevatele riikidele osaks saanud sanktsioonide ja survega.

«Kui nad survestasid Hiina majandust, kahjustas see meid kõiki. Türgit karistades karistatakse meid kõiki. Iga kord, kui nad ähvardavad Venemaad, tunneme ka meie oma julgeolekule ohtu,» sõnas president.

«Iraanile sanktsioone kehtestades jätavad nad meid ilma rahvusvahelise kaubanduse, energiajulgeoleku ja järjepideva arengu hüvedest. Tegelikult kehtestavad nad sanktsioonid kõigile,» sõnas president.

Rouhani hoiatas ka Euroopat, kes on USA tuumaleppest lahkumise vastu ja püüab sanktsioonidest mööda minnes jätkata kaubavahetust Iraaniga.

«Nad peaksid teadma, et Iraanile sanktsioone määrates kahjustavad nad meie võimet võidelda uimastite ja terrorismiga.»

Teherani konverents on teine piirkonna riikide terrorismiteemaline kohtumine, esimene peeti eelmise aasta detsembris Islamabadis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles