Euroopa sotsialistid valisid oma esikandidaadiks Frans Timmermansi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frans Timmermans kõnet pidamas
Frans Timmermans kõnet pidamas Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Euroopa sotsialistid valisid laupäeval oma ühiskandidaadiks maikuistel Euroopa Parlamendi valimistel Hollandi poliitiku Frans Timmermansi, kes peaks Euroopa Komisjoni presidendi kohal vahetama välja oma praeguse ülemuse Jean-Claude Junckeri.

«Ma olen teadlik oma õlgadel lasuvast koormast, kuid kuidas saan ma põruda, kui mu selja taga on selline pere,» ütles 57-aastane endine välisminister sotsialistlike parteide ühenduse kongressil, millest võtsid osa Hispaania, Portugali ja Malta liidrid.

Euroopa sotsialistid valisid oma esikandidaadiks Frans Timmermansi
Euroopa sotsialistid valisid oma esikandidaadiks Frans Timmermansi Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Hispaania peaminister Pedro Sánchez ütles omalt poolt, et on au omada sotsialistide perekonda, mida esindab Timmermans inimesena, «kes kaitseb kõiki vabadusi.» 

Euroopa Komisjoni praegune hollandlasest asejuht otsustas kandideerida pärast Slovakkia diplomaadi Maroš Šefčoviči taandumist novembri alguses. 

Euroopa sotsialistid valisid oma esikandidaadiks Frans Timmermansi
Euroopa sotsialistid valisid oma esikandidaadiks Frans Timmermansi Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Luksemburgi ekspeaminister Juncker, keda on vaevanud tervisemured, peaks tagasi astuma 2019. aasta keskel. 

Timmermansi ootab keeruline ülesanne juhtida Euroopa sotsialistide liitu 19. mai parlamendivalimisteni ajal, mil traditsioonilised erakonnad on silmitsi suure väljakutsega parmäärmuslaste ja euroskeptiliste populistide poolt.

 Frans Timmermans kätleb Portugali peaministri Antonio Costaga
 Frans Timmermans kätleb Portugali peaministri Antonio Costaga Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Euroopa Sotsialistide Partei on Strasbourgis baseeruva Euroopa Parlamendi suuruselt teine blokk Euroopa Rahvapartei järel.

Viimaste küsitluste kohaselt võidavad sotsialistid mais toimuvatel valimistel 751-kohalises europarlamendis 140 mandaati EPP 183 vastu.

Frans Timmermans 
Frans Timmermans Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Euroopa paremtsentristlikud erakonnad valisid läinud kuul enda esikandidaadiks valimistel sakslase Manfred Weberi. 

Saksa liidukantsleri Angela Merkeli liitlast Weberit toetas Helsingis toimunud kohtumisel 79,2 protsenti delegaatidest, Soome ekspeaministrit Alexander Stubbi 20 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles