Nigeeria armee lõi tagasi Boko Harami rünnakud kahele baasile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elanik vaatab üle, mis tema kodust järgi on jäänud, pärast Boko Harami mitmekordset pommitamist.
Elanik vaatab üle, mis tema kodust järgi on jäänud, pärast Boko Harami mitmekordset pommitamist. Foto: AUDU MARTE / AFP

Nigeeria sõdurid lõid tagasi äärmusrühmituse Boko Haram katsed vallutada kaks riigi kirdeosas asuvat sõjaväebaasi, teatasid julgeolekuallikad.

Tulevahetuses sai surma vähemalt kolm inimest ja üks sõdur haavata.

Džihadistid ründasid varahommikul Borno osariigi pealinnast Bamast 70 kilomeetrit kagus asuvat sõjaväebaasi. Tulevahetus algas kella 03.45 paiku ja kestis üle kolme tunni.

«Terroristid löödi tagasi ja baas kindlustati,» ütles allikas. 

Neljapäeva hilisõhtul ründasid Boko Harami võitlejad sõjaväebaasi Kameruni piiri lähedal Borno põhjaosas Ranni linnas. Äge lahing kestis tunni ja džihadistid löödi tänu õhutoele taganema.

«See oli vihane võitlus. Meie sõdurid nägid neid küla lähedal liikumas ja astusid neile vastu. Terroristid olid ilmselgelt valmistumas rünnakuks,» kirjeldas tundmatuks jääda soovinud julgeolekuametnik.

Lääne-Aafrika riikide liidrid kohtusid neljapäeval Tšaadi pealinnas N'Djamenas, et arutada äärmusrühmituse Boko Haram viimasel ajal sagenenud rünnakuid.

Nigeeria president Muhammadu Buhari ja Nigeri riigipea Mahamadou Issoufou lendasid N'Djamenasse, et arutada Tšaadi presidendi Idriss Déby ja Kameruni peaministri Philémon Yangiga olukorda kinniste uste taga.

Kõnelused keskendusid Tšaadi järve julgeolekuolukorrale, sest tegemist on strateegiliselt tähtsa piirkonnaga, kus kõigi nelja riigi piirid kokku jooksevad. Viimastel kuudel on džihadistide rünnakud seal järsult sagenenud.

Kõik neli riiki kuuluvad Tšaadi järve vesistu komisjoni, mis kontrollib vee ja teiste loodusvarade kasutust, kuid tegeleb ka võitlusega Boko Harami vastu.

Islamistlik rühmitus alustas verist ülestõusu 2009. aastal Kirde-Nigeerias, kuid laienes pikkamööda naaberriikidesse Kameruni, Tšaadi ja Nigerisse ning kutsus esile kohalike omakaitsejõudude vasturünnakud.

2015. aastal jagunes rühmitus kaheks haruks, millest üks sõlmis sidemed äärmusrühmitusega Islamiriik (IS).

Ainuüksi Nigeerias on Boko Haram tapnud viimase üheksa aastaga üle 27 000 inimese ja vägivalla tõttu on 1,8 miljonit inimest sunnitud kodunt põgenema.

Juulist alates on rühmitus teinud vähemalt 17 rünnakut Nigeeria sõjaväebaasidele Tšaadi järve piirkonnas.

Hiljuti teatas IS, et tema võitlejad tapsid 15.-21. novembrini Nigeerias ja Tšaadis viies operatsioonis 118 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles