Pildid ja video: ungarlased avaldasid meelt orjandusseaduse vastu (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungarlased avaldavad meelt orjandusseaduseks nimetatud eelnõu vastu.
Ungarlased avaldavad meelt orjandusseaduseks nimetatud eelnõu vastu. Foto: SCANPIX

Ligikaudu 2000 ungarlast avaldas eile Budapestis meelt peaminister Viktor Orbáni valitsuspartei pakutud muudatuste vastu tööseaduses, mida kriitikud on nimetanud orjandusseaduseks.

Orbáni parempoolse erakonna esitatud seaduseelnõu võeti vastu eile ja selle kehtestamine tähendab, et töötajad võivad aastas teha senise 250 ületunni asemel 400 ületundi. Kui praegu peab tööandja ületundide eest maksma või vaba aega pakkuma ühe aasta jooksul, siis uue seaduse kohaselt võib seda teha kolme aasta vältel.

Protestijad hüüdsid eile Budapestis parlamendihoone juurde kogunedes: «reeturid» ja «Orbán, mine põrgusse». Meeleavaldajatele astus vastu mitusada politseinikku, kelle pihta visati erinevaid esemeid. Politsei omakorda vastas pipragaasi pihustamisega.

Antud seaduseelnõu vastu koguneti tänavatele ka möödunud nädalavahetusel. Siis tuli Ungari pealinnas meelt avaldama üle 5000 inimese, kes kandsid kollaseid helkurveste, nagu meeleavaldustel Prantsusmaal. 

«Palku tuleb tõsta, mitte ületunde,» lausus 47-aastane autotehase tööline György Kalman, kes saabus nädalavahetusel pealinna meelt avaldama Györist. «Me peame astuma enda eest välja, nagu prantslased tegid,» ütles ta kollavestide liikumisele viidates. 

Nädalavahetusel kogunes Budapesti tänavatele tuhandeid inimesi.
Nädalavahetusel kogunes Budapesti tänavatele tuhandeid inimesi. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Valitsuse sõnul soosib muudatus neid, kes soovivad teha rohkem tööd, et teenida rohkem raha, kuid meeleavalduse korraldaja Ungari Ametiühingute Konföderatsioon (MASZSZ) nõuab eelnõu tagasivõtmist.

Oma eelneva avalduses ütles MASZSZ-i liider Laszlo Kordas, et seadus ründab suurt hulka elanikkonnast.

«Töötajaid võib kohustada tegema aastas 50 päeva ületunde, kui praegune 250-tunnise piirmäära kasv 400-ni heaks kiidetakse,» märkis ta. «Meie siin Ungaris kanname oma õlgadel kõige raskemat koormat ja vastutasuks saame Euroopa kõige madalama töötasu.»

Kriitikud on ka spekuleerinud, et Saksa autohiiud, kes mängivad Ungari majanduses võtmerolli, on teinud Budapestis lobitööd ületunnipiirangute lõdvendamiseks seoses tööjõu nappusega, ent Saksa-Ungari tööstuskoda on eitanud Saksa firmade rolli muudatusettepanekutes. ​

Ungari opositsiooni saadikud avaldasid eile parlamendi istungisaalis meelt, et takistada tööseaduse muudatuste hääletust.
Ungari opositsiooni saadikud avaldasid eile parlamendi istungisaalis meelt, et takistada tööseaduse muudatuste hääletust. Foto: Lajos Soos / AP / Scanpix

Seaduseelnõu arutamine vallandas eile kaose ka Ungari parlamendis. 

Opositsioon püüdis hääletust takistada. Peaministrile ustavat spiikrit László Kövéri ei lastud istungi avamiseks kõnepulti ja opositsioon süüdistas võimuerakonna saadikuid ebaseaduslikus hääletamises.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles