Gaza piirirahutustes on viga saanud üle 10 000 palestiinlase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza piirirahutustes on viga saanud üle 10 000 palestiinlase.
Gaza piirirahutustes on viga saanud üle 10 000 palestiinlase. Foto: MOHAMMED SABER / EPA

Alates rahutuste puhkemisest Gaza sektori ja Iisraeli piiril selle aasta märtsis, on Gaza haiglatesse toodud üle 10 000 palestiinlase, kirjutas Associated Press täna. 

Protestiaktsioonides vigastatud palestiinlastest vähemalt 6392 on saanud kuulitabamuse jalga. Nendest omakorda 5884 korral põhjustas haava lahingumoon, ülejäänud jalavigastused pärinesid kummikuulidest või pisargaasikanistritest. 

Iisraeli armee teatel reageerivad sõdurid iganädalastele palestiinlaste rünnakutele. Meeleavaldajad kasutavad Iisraeli sõdurite vastu kive, granaate ja süütepomme. Iisraeli sõjaväe teatel avatakse meeleavaldajate pihta tuli ainult viimase võimalusena. Jalgadesse tulistatakse eesmärgiga mitte põhjustada tõsisemaid vigastusi, väidab sõjavägi.

Kokku on protestilaine käigus Associated Pressi andmeil siiski maha lastud 175 palestiinlast. 

Rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid peavad tule avamist protestijate pihta ebaseaduslikuks, kuna tegemist on potentsiaalselt surmava meetmega olukorras, kus sõdurite elu ei ole vahetult ohus. 

Iisraeli sõjaväe pressiesindaja kolonelleitnant Jonathan Conricus on sellist kriitikat tõrjunud. 

«Snaipripüssid sadade tuhandete mässajate vastu, kes üritavad vägivaldselt Iisraelisse tungida, seda eesmärgiga Iisraeli tsiviilisikuid tappa või sõdureid röövida, ma ei pea seda ebaproportsionaalseks,» ütles esindaja. «Ma ei arva, et see on ebaproportsionaalne tulistada nende labajalgu või jalgu, et neid peatada, selle asemel, et neid tappa,» ütles Conricus. 

Abiorganisatsioon Piirideta Arstid teatas sel kuul, et suur arv patsiente on Palestiina tervishoiusüsteemi üle koormanud. Meditsiiniteenuseid Gazas häirib ka territooriumile kehtestatud blokaad Iisraeli ning Egiptuse poolt, mille tõttu on saanud ka kannatada piirkonna elektri- ja veevarustus. 

Piirideta Arstide teatel vajas enamik nende ravitud 3117 patsiendist abi pärast kuulitabamust jalga. Meedikute sõnul ei parane need haavad kiiresti ning vajavad pikka järelravi. Samuti on suureks ohuks nakkused ja paljud patsiendid jäävad elu lõpuni vigaseks, teatas organisatsioon. 

Infektsiooniga haavade tõttu võib osutuda vajalikuks jäseme amputeerimine, vastasel juhul võib kannatanut ähvardada surm. 

Gaza tervishoiuministeeriumi teatel on nad viinud läbi 94 amputeerimist alates rahutuste puhkemisest, 82 korral tuli amputeerida mõni jalg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles