Uued valimised Rootsis üha lähemal: Keskpartei ei luba sotse võimule (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Keskpartei esimees Annie Lööf.
Rootsi Keskpartei esimees Annie Lööf. Foto: Janerik Henriksson / TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Rootsi Keskpartie juht Annie Lööf teatas täna, et ei kavatse minna sotsiaaldemokraatidega koostööle ning lubada ametisse sotside esimehe Stefan Löfveni juhitavat valitsust, tõugates sellega Rootsi lähemale erakorralistele valimistele.

«Viimasel viiel ööpäeval olen ma ise ja Keskpartei töötanud päeval ja ööl, et panna seda koostööd toimima, kuid kahjuks pole see õnnestunud,» lausus Lööf.

Tema sõnul esitas Keskpartei Sotsiaaldemokraatlikule Parteile terve rea nõudmisi, et lubada neid võimule: muuhulgas sooviti avatumat ja paindlikumat tööturgu ning tööturu ja elamuturu reformi.

«Me oleme teinud edusamme terves reas poliitilistest küsimustes, aga endiselt püsivad liiga suured erinevused, et Keskpartei võiks lubada Stefan Löfvenil saada peaministriks. Seepärast olme otustanud partei juhtkonnas ja parlamendifraktsioonis hääletada peaministrihääletusel tema vastu,» selgitas Lööf tänasel pressikonverentsil.

Tema sõnul on üheks oluliseks põhjuseks, mis takistab koostööd, Löfevni soovimatus katkestada koostööd Vasakparteiga.

Rootsi peaminister Stefan Löfven.
Rootsi peaminister Stefan Löfven. Foto: ANDERS WIKLUND / AFP/ SCANPIX

Kolmapäeval toimuval 2019. aasta eelarve hääletusel kavatseb Keskpartei esialgu toetada enda esitatud eelarvekava ning teises hääletusvoorus mitte osaleda.

Liberaalid, kelle toetusele sotsiaaldemokraadid samuti lootsid, pole veel oma otsust langetanud ei Löfveni toetamise ega eelarve küsimuses.

Erakonna esimees Jan Björklund kirjutas pärast Lööfi avaldust Twitteris, et nemad langetavad mõlemas küsimuses otsuse homme toimuval Liberaalide volikogul.

Seni kõigist võimukõneluste voorudest kõrvale jäänud Rootsi Demokraatide juht Jimmie Åkesson ütles, et Keskpartei seisukohavõtt on nende vaatepunktist rõõmustav, kuid tal jagus ka erakonna esimehe Lööfi suhtes kriitikat.

«Annie Lööfi käitumine muutub aina arusaamatumaks,» lausus ta Aftonbladetile. «Hääletades maha nii Ulf Kristerssoni (Moderaatide esimees – toim) kui ka Stefan Löfveni, ei jää talle palju alternatiive alles. Tänane otsus on viinud meid märkimisväärselt lähemale erakorralistele valimistele ja see on tervitatav.»

Rootsi parlamendi spiiker Andreas Norlén kavatseb lähipäevadel pidada parteijuhtidega mitteametlikke kõnelusi, et anda neile aega Lööfi otsusele reageerida ja uue olukorra üle järele mõelda.

Seni on jõus Norléni varasem plaan esitada Löfven parlamendile peaministrikandidaadina hääletamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles