May lükkas edasi teisipäevaks kavandatud Brexiti-hääletuse (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May saabumas oma ametiresidentsi täna hommikul.
Briti peaminister Theresa May saabumas oma ametiresidentsi täna hommikul. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Briti peaminister Theresa May ütles esmaspäeval, et lükkab edasi teisipäevaks kavandatud olulise hääletuse oma Brexiti-leppe üle, lisades, et on pööranud tähelepanu oma kriitikute muredele. 

«Lepe tõrjutaks märgatava ülekaaluga .... seetõttu lükkame edasi homseks kavandatud hääletuse,» lausus May.

May märkis, et rääkis nädalavahetusel, neljapäevase ülemkogu eel paljude Euroopa Liidu liidritega ja kavatseb diskussioone jätkata.

«Ma lähen enne Euroopa Ülemkogu kohtuma teiste liikmesriikide kolleegide ning nõukogu ja komisjoni juhtkonnaga. Ma arutan nendega selgeid muresid, mida see koda on väljendanud,» rääkis ta parlamendile, öeldes end taotlevat täiendavaid tagatisi. 

Peaminister lisas, et Ühendkuningriik hoogustab ühtlasi ettevalmistusi leppeta Brexitiks. 

May on läinud kuul Brüsselis kokku lepitud lahkumisleppe tõttu silmitsi suure mässuga omaenese konservatiivses erakonnas, ent ka opositsiooniparteid on rivistunud tema vastu. 

May pidas nädalavahetusel läbirääkimisi teiste seas Saksa liidukantsleri Angela Merkeli ja Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuskiga. 

Juba enne ametlikku teadaannet olid valitsusallikad eri meediakanalitele väitnud, et Ühendkuningriigi peaminister Theresa May on viimasel minutil otsustanud homseks kavandatud Brexiti-leppe hääletuse ära jätta.

Asjaga seotud allikas väitis Bloombergile, et homme õhtuks kavandatud hääletus lükatakse edasi. Sama väitis ka Twitteris BBCi poliitikatoimetaja Laura Kuenssberg, kellele hääletuse ära jääkimisest olid rääkinud kaks valitsusallikat.

The Guardiani andmeil pidas May kõigi oma kabineti liikmetega konverentskõnet, et olukorda selgust tuua.

Šoti Rahvapartei juht teatas, et kui hääletus peaks viimasel tunnil ära jäetama, oleks see Mayst äärmiselt argpükslik samm.

Peaministri kõneisik tõrjus täna ennelõunal ka väiteid, et Brexiti-lepingut võidaks veel muuta.

«Peaminister on öelnud väga selgelt, et see on kokku lepitud ja läbi räägitud,» toonitas pressiesindaja. Ta lisas, et May hinnangul tähendaks lepingu üle peetavate läbirääkimiste uuesti avamine seda, et Euroopa Liidu riigid püüaks tingimusi enda kasuks painutada.

Küll pidas May pressiesindaja võimalikuks, et muutusi tehakse koos lahkumislepinguga vastu võetavasse poliitilisse avaldusse.

Euroopa Liit teatas täna taaskord, et on juba pakkunud Suurbritanniale parimat ja ainuvõimalikku Brexiti-lepet. «Meie seisukoht ei ole muutunud, mis meisse puutub, siis lahkub Ühendkuningriik Euroopa Liidust 29. märtsil 2019,» ütles Euroopa Komisjoni kõneisik Mina Andreeva.

Eelduste kohaselt on suurem osa Briti parlamendist Brexiti-leppe vastu praegusel kujul.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles