SIPRI: Venemaa on tõusnud maailma suuruselt teiseks relvatootjaks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene hävitaja SU-25 lendamas üle sõjaleva tänavusuvisel õppusel Vostok-2018.
Vene hävitaja SU-25 lendamas üle sõjaleva tänavusuvisel õppusel Vostok-2018. Foto: Iliya Pitalev / Sputnik / Scanpix

Stockholmi Rahvusvaheline Rahu-uuringute Instituut (SIPRI) teatas, et Venemaa on tõusnud Ameerika Ühendriikide järel maailma suuruselt teiseks relvatootjaks.

Venemaa on mööda läinud Suurbritanniast, kes hoidis seda kohta alates 2002. aastast ja on endiselt Lääne-Euroopa suurim relvatootja.

SIPRI teatas oma aastaraportis, et Vene relvatööstusettevõtete kogutoodang oli 2017. aastal 37,7 miljardit dollarit ehk 8,5 protsenti suurem kui aasta varem. Venemaa relvamüük moodustas maailma 398,2 miljardi dollari suurusest kogumüügist 9,5 protsenti.

Raport arvestab nii kodu- kui välismaist müüki, kuid ei sisalda mitteusaldusväärse statistika tõttu Hiina firmasid. 

Instituudi vanemuurija Siemon Wezeman ütles, et Venemaa relvade ja relvasüsteemide tootmine on alates 2011. aastast pidevalt ja oluliselt kasvanud

«See on vastavuses Venemaa suurenenud kulutustega relvahangetele, et oma relvajõude kaasajastada,» lausus Wezeman.

Esimest korda raporti koostamise jooksil tõusis Vene ettevõte – Moskvas asuv riiklik Almaz-Antei, mis toodab muu hulgas õhutõrjesüsteeme – maailma kümne juhtiva relvatööstusettevõtte sekka. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles