Macron teatas miinimumpalga tõstmisest (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron
Prantsusmaa president Emmanuel Macron Foto: Emmanuele Contini / imago/Emmanuele Contini

Prantsuse president Emmanuel Macron teatas esmaspäeva õhtul peetud kõnes miinimumpalga tõstmisest 100 euro võrra kuus alates 1. jaanuarist.

Macroni telepöördumise eesmärk oli maandada riiki haaranud kollavestide proteste.

Prantsuse president kordas lubadust, et riik loobub kavast tõsta pensionäride makse.

Brutomiinimumpalk on praegu 1498 eurot kuus, netomiinimumpalk 1185 eurot.

«Ma tean, et ma olen teinud oma avaldustega mõnele teist haiget,» möönis Macron pöördumises. Ta rõhutas samas, et peamiselt väikelinnades või maapiirkondades elavate madala palgaga inimeste protestid on pikaajaliste probleemide tulemus.

Macron polnud kriisi kohta ise sõna võtnud üle nädala, kuid tegi seda telepildis edastatavas ja kell 20 (Eesti aja järgi kell 21) algavas kõnes. Prantsusmaal spekuleeriti, et see on tema senise ametiaja tähtsaim hetk.

Macron taunis «lubamatut vägivalda» protestidel ja lubas rakendada kõiki vahendeid rahu taastamiseks. 

17. novembril alanud meeleavaldused olid esmalt suunatud kütuseaktsiisi tõusu vastu, kuid on nüüd laienenud protestiks üldise elukalliduse ja Macroni vastu. Kolme nädala jooksul toimunud meeleavaldustel on Pariisis ja mujal puhkenud vägivald ning rängalt kannatada on saanud ka Prantsusmaa majandus.

Protestijad lubavad jääda barrikaadidele, kuniks nende nõudmised on täidetud.

Kui Macron ei suuda protestijate viha maandada, siis «algab Prantsusmaal ohtlik poliitilise ebastabiilsuse aeg», kirjutas leht Le Parisien esmaspäeval oma esikaanel.

Macron pidas esmaspäeval presidendipalees kõnelusi ministrite, parlamendi juhtide, ettevõtjate ja ametiühingute esindajate ja piirkondlike ametnikega. «Ühestki meetmest ei teatatud, president vaid kuulas meid. Kuulsime seda, et võime oodata midagi konkreetset ja kindlat,» lausus Prantsuse regioonide ühenduse juht Hervé Morin kohtumiselt lahkudes.

Parlamendi alamkoja juht ja Macroni üks lähedasemaid liitlasi Richard Ferrand ütles, et president «annab meile mõned lühiajalised vastused ning oma visiooni uue Prantsuse mudeli ehitamisest». Valitsusametnike sõnul teatab Macron olukorra maandamiseks «viivitamatutest ja konkreetsetest meetmetest».

Oodatakse, et Macron ei pööra tagasi kõrgepalgaliste maksu tühistamist. Tööminister Muriel Pénicaud välistas ka miinimumpalga tõstmise. «Kui me tõstame kõiki palku automaatselt, siis lähevad paljud firmad lihtsalt pankrotti,» hoiatas ta.

Kui Macron 2017. aasta mais presidendiks valiti, siis ta lubas anda hoogu Prantsuse takerdunud majandusele ning eirata tänaval protestijate nõudmisi.

Eelmisel nädalal aga lubas valitsus tühistada plaanitud kütuseaktsiisi tõusu, mis kollavestide meeleavaldused läitis. Tõusu eesmärk oli vähendada fossiilkütuste osakaalu prantslaste energiatarbimises. Meeleavaldajaid see ei rahuldanud ning laupäeval toimus protestide neljas voor, kus nõuti riigilt meetmeid ebavõrdsuse vähendamiseks.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles