Egiptus keelas protestide hirmus kollaste ohutusvestide müügi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusummik Egiptuse pealinnas Kairos. Võimud pelgavad Prantsuse meeleavalduste nakkavat eeskuju ja on keelanud kollaste ohutusvestide müügi.
Liiklusummik Egiptuse pealinnas Kairos. Võimud pelgavad Prantsuse meeleavalduste nakkavat eeskuju ja on keelanud kollaste ohutusvestide müügi. Foto: KHALED ELFIQI / EPA / SCANPIX

Egiptuse võimud on piiranud kollaste helkurvestide müüki, kuna pelgavad, et opositsiooniliselt meelestatud rühmitused võivad proovida tuleval kuul 2011. aasta ülestõusu aastapäeval kopeerida Prantsuse nn kollavestide meeleavaldusi.

Julgeolekuametnikud ja edasimüüjad kinnitasid, et ohutustoodetega kauplejatele on antud korraldus mitte müüa kollaseid ohutusveste lihtsalt tänavalt sisse astuvatele klientidele. Ohutusveste tohib müüa vaid ettevõtetele, kuid nendegi puhul peab politsei esmalt tehingu heaks kiitma.

Keelu rikkujaid on kavas karistada, kuid ametnikud ei täpsustanud, kuidas täpselt.

Kuus Kairo kesklinnas ohutusvahendeid müüvat poodi kinnitasid AP-le, et nemad kollaste vestidega enam ei kauple. Kaks poodi vesti müümisest keeldumist ei põhjendanud, neli poodi aga kinnitasid, et politsei ei luba neil enam ohutusvestidega kaubelda.

«Tundub, et nad ei taha, et keegi teeks sama, mida tehakse Prantsusmaal,» arvas üks müügimees.

«Politsei tuli siia paar päeva tagasi ja ütles, et me lõpetaks nende müügi. Kui küsisime miks, ütlesid nad, et täidavad korraldust,» selgitas teine.

Kumbki poodnik ei julgenud karistuse hirmus oma nime avaldada.

Julgeolekuametnikud ütlesid, et piirangud jäävad kehtima kuni jaanuari lõpuni. Nende väitel kutsuti ohutusvahendite tootjad ja hulgimüüjad sel nädalal Kairosse kohtuma kõrgete politseiametnikega, kes tutvustasid uusi reegleid.

Egiptuse võimud on viimasel paaril aastal kasutanud karme meetmeid, et takistada inimesi märkimast 25. jaanuarit, mil 2011. aastal algas lõpuks president Hosni Mubaraki kukutanud ülestõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles