Eestlaste toetus Euroopa Liitu kuulumisele kasvas rekordkõrgele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi lipp, Euroopa Liidu lipp.
Eesti Vabariigi lipp, Euroopa Liidu lipp. Foto: Erik Prozes / Postimees

Eesti elanike toetus riigi kuulumisele Euroopa Liitu kasvas detsembri alguseks 76 protsendini, mis on kõigi aegade kõrgeim tase. 

Eurobaromeetri korraldatud telefoniküsitluses vastas 76 protsenti eestlasi, et Eesti kuulumine Euroopa Liitu on üldiselt hea asi. See on ELi liikmesriikide seas suuruselt neljas näitaja, Eestist veel kõrgem on toetus Euroopa Liitu kuulumisele Iirimaal, Saksamaal ja Luksemburgis, kus liikmestaatust pooldas vastavalt 84, 81 ja 80 protsenti vastanutest. 

Eesti elanikest 6 protsenti leidis, et Euroopa Liitu kuulumine on halb asi, 16 protsendi arvates pole see ei hea ega halb ning 2 protsenti ei omanud mingit arvamust. 

Euroopa Liidus keskmiselt pidas ELi kuulumist positiivseks 68 protsenti, negatiivseks 10, ei heaks ega halvaks 20 ning seisukohta ei olnud 2 protsendil vastanutest. 

Kõige madalam oli toetus Euroopa Liitu kuulumisele Horvaatias – 49 protsenti, Bulgaarias – 54 protsenti ning Ungaris ja Küprosel – 55 protsenti. Euroopa Liidust lahkuda otsustanud Ühendkuningriigis küsitlust ei korraldatud.

Sama küsitluse raames, kus uuriti Euroopa Liidu kuvandit, pidas 49 protsenti Eesti vastajatest ELi mainet üldiselt positiivseks, 37 protsenti neutraalseks, 12 protsenti üldiselt negatiivseks ning kahel protsendil puudus arvamus. Selle küsimuse kohta oli Eesti positiivsete hinnangute osakaalult Euroopa Liidu riikide seas kaheksandal positsioonil.

Eurobaromeeter küsitles telefoniintervjuude vormis perioodil 26. novembrist kuni 3. detsembrini 27 liikmesriigis kokku 26 071 vanemat kui 15-aastast inimest ehk igas riigis ligi tuhandet inimest.

Viimases Eurobaromeetri näost näkku küsitluses, mis korraldati 11.–24. septembrini, pidas ELi liikmestaatust heaks Eestis 74 protsenti, mis oli kõrgeim näitaja 2007. aasta septembrist saadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles