Briti parlament hääletab Brexiti-leppe üle enne 21. jaanuari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liitu jäämist pooldavad ja selle vastu olevad meeleavaldajad täna Londonis.
Euroopa Liitu jäämist pooldavad ja selle vastu olevad meeleavaldajad täna Londonis. Foto: NEIL HALL / EPA / Scanpix

Briti peaminister Theresa May laseb parlamendil valitsuse esitatud Brexiti-leppe üle hääletada enne 21. jaanuari, teatas Downing Streeti pressiesindaja täna.  

«Valitsus tagab, et see küsimus tuuakse alamkoja ette tagasi enne 21. jaanuari,» ütles peaministri pressiesindaja. 

May lükkas eile edasi Briti parlamendis täna toimuma pidanud Brexiti-leppe hääletuse ja soovib Euroopa Liidult uusi kinnitusi erakorralise tagavaralahenduse klausli kohta, mis jätab Ühendkuningriigi osaliselt Euroopa tolliliitu.

Kriitikud on ajutiselt tolliliitu jäämise vastu, kuna see kehtestab Põhja-Iirimaale ülejäänud Ühendkuningriigist teistsugused reeglid. Nn tagavaralahendus loodi, et vältida piiripunktide rajamist Iirimaa ja Põhja-Iirima vahele.

Samuti on pahameelt põhjustanud punkt lepingus, mis ei luba Ühendkuningriigil Põhja-Iirimaa eristaatust lõpetada ilma Euroopa Liidu nõusolekuta.

Täna peab May leppe päästmise üle esmalt Haagis ja Berliinis kõnelusi Hollandi peaministri Mark Rutte ja Saksa kantsleri Angela Merkeliga ning suundub seejärel Brüsselisse läbirääkimistele Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga.

Berliinis tabas Mayd ka väike äpardus, sest enne kui ta pääses Merkeliga kohtuma, kulus tükk aega, enne kui õnnestus auto uks avada ning vihmasajus ootavat kantselrit tervitama suunduda.

Homseks on kavandatud Briti valitsuskabineti istung, kus väidetavalt tuleb ka arutelule ettevalmistuste tegemine ilma lahkumislepinguta Euroopa Liidust väljumiseks tuleva aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles