Mälestades sünnitusosakonda: valgalanna tõi lapse ilmale teel Võrru (4)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsient viidi kiirabiautosse. Foto on illustratiivne.
Patsient viidi kiirabiautosse. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Valgalanna Ljudmilla Vaiditšil algasid eile valud ning ta kutsus endale kiirabi. Et Valgas enam sünnitusosakonda pole, võttis auto suuna Võru haiglasse, kuid laps jõudis juba enne saabumist tee ääres ilmale tulla.

Lapse eeldatav sünniaeg oli 3. detsember. Vaiditš ütles, et hakkas valusid tundma aga alles eile õhtul. «Ta hakkas nagu kakkuma sees. Kutsusime kiirabi, siis viidi ära.»

Sünnitus läks aga kiiresti. Veel enne Võrru jõudmist sündis naisele tee ääres täna kell 1.01 öösel tütar. Nii ema kui lapsega on kõik hästi.

Naise sõnul sai ta noomida, et varem kiirabisse ei helistanud. «Nad ütlesid, et miks ma varem ei kutsunud kiirabi. Ma ei teadnud, et hakkavad valud tulema. Varem oli mul kõik korras. Ja kui valusid ei ole, siis ju kiirabi ei tule välja.»

Tütar on Vaiditšile viies laps. Valga haigla sünnitusosakonna sulgemine läheb naisele väga korda. Nüüd tuli tema sõnul pabistada, kuidas haiglasse minna, kuidas tagasi tulla. Ka autot perel pole. «Kõik lapsed sünnitasin Valga haiglas. Poja, siis tütre, teise tütre, teise poja. Tõsiselt kahju, et nii tehti. Valgas käis kõik kähku. Sõidad, lähed kohe sinna ja ongi kõik korras. See on natukene ebaloogiline, mis tehti. Tahaks, et osakond alles oleks.»

Valga haigla sünnitusosakond suleti tänavu 1. juulist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles