Horvaatia politsei peksis migrante ja ajas nad Bosniasse tagasi (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulaskriis Bosnias.
Pagulaskriis Bosnias. Foto: Danilo Balducci/Sintesi/SIPA / Danilo Balducci/Sintesi/SIPA

Horvaatia politsei peksis migrante ja kihutas nad Bosniasse tagasi ega andnud neile võimalust varjupaika paluda, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch.

HRW uues raportis kajastatakse uusi teateid Horvaatia piiripolitsei brutaalses käitumises migrantide vastu, kes on üritanud tänavu riiki siseneda.

Alates jaanuarist on Balkani poolsaart läbinud üle 20 000 inimese, kes loodavad minna läbi Horvaatia teistesse Euroopa Liidu riikidesse. Suurem osa neist on pärit Aasiast, Lähis-Idast ja Põhja-Aafrikast.

Kuigi enamikul neist õnnestub põhja poole edasi liikuda, siis piiripolitsei on hakanud piiril sagedamini patrullima.

HRW intervjueeris 20 inimest, kes ütlesid, et Horvaatia politsei pidas nad kinni ning saatis nõutud menetluseta tagasi kõrvalasuvasse Bosniasse.

Usutletuist kuueteistkümne sõnul politseinikud «peksid neid kumminuiade, jalgade ja rusikatega, röövisid neilt nende sularaha ning  varastasid või lõhkusid nende mobiiltelefonid,» ütles HRW. 

«Horvaatial on kohustus kaitsta asüülitaotlejaid ja migrante,» ütles HRW uurija Lydia Gall.

«Selle asemel Horvaatia politseinikud peksid asüülitaotlejaid jõhkralt ning tõukasid nad üle piiri tagasi.»

Intervjuud «kinnitavad kuhjuvaid tõendeid väärkohtlemisest Horvaatia välispiiril,» lisas HRW.

Ühendus ärgitab Zagrebi uurima migrantide väärkohtlemist. Zagreb on korduvalt eitanud väärkohtlemise aset leidmist.

Euroopa Nõukogu ärgitas septembris uurima sarnaseid süüdistusi pärast seda, kui umbes kolmandik 2500 Horvaatiast välja saadetud migrandist teatasid nende kallal toime pandud vägivallast ning rääkisid, kuidas politseinikud nende asju varastasid.

Zagrebi väitel lahkub enamik migrante omal vabal tahtel. Horvaatia peab kaitsma oma piiri ebaseaduslike piiriületuste eest, rõhutab valitsus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles