Al Gore: USA, Saudi Araabia ja Venemaa solvasid kliimaraportit (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA endine asepresident ja Nobeli laureaat Al Gore.
USA endine asepresident ja Nobeli laureaat Al Gore. Foto: NORSK TELEGRAMBYRA AS / REUTERS

USA endine asepresident ja Nobeli laureaat Al Gore kritiseeris USA-d, Saudi Araabiat ja Venemaad kliimasoojenemise kohta käiva raporti solvamise eest.

Tormidest ja meretaseme tõusust ohustatud 44 saareriiki tegid Poolas aset leidval ÜRO kliimakohtumisel ettepaneku, et ÜRO «tervitaks» raportit, mis ärgitab kliimasoojenemist piirama 1,5 kraadiga.

USA, Venemaa ja Saudi Araabia blokeerisid sellise sõnakasutuse ja kohtumise lõppteksti jäi kirja, et valitsustevahelise kliimamuutuste rühma kliimasoojenemise eriraportit «võetakse arvesse.»

Raportis hoiatati, et kui soojenemist tahetakse hoida 1,5 kraadi piires, peaks süsihappegaasi emissiooni vähendama 2030. aastaks umbes 50 protsendi võrra.

«USA, Saudi Araabia ja Venemaa valitsused sisuliselt solvasid seda raportit,» ütles Gore, kes pälvis 2007. aastal koos IPCC-ga Nobeli rahupreemia.

«Maa kolme suurima naftatootja jaoks oli, võiks öelda, «ebamugav» tervitada teaduslikke fakte,» ütles Gore, vihjates oma dokumentaalfilmidele «Ebamugav tõde» ja «Ebamugav järg.»

Kolme riigi otsust kritiseerisid veel ka mitmed riigid ja teised aktivistid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles