Strasbourgi jõuluturul hukkunute arv tõusis neljani (114)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtul Prantsusmaal Strasbourgis toimunud tulistamises hukkunute arv tõusis neljani, kui täna suri rünnakus raskelt viga saanud inimene. 

Kui esialgu teatati, et teisipäeval jõuluturu lähistel aset leidnud rünnakus suri kaks inimest ja üks inimene oli raskete vigastuste tagajärjel ajusurmas, siis neljapäeval teavitati kolmanda inimese surmast ning täna suri neljas vigastatu.

Hetkel on võimud rünnakuga seoses kinni pidanud seitse inimest, nende seas neli eile tapetud Cherif Chekatti perekonnaliiget, ütles Prantsuse terrorikaasuste prokurör Remy Heitz, kes selgitas ka kahtlusaluse tapmise üksikasju Strasbourg'i Neudorfi linnaosas. 

Prantsuse politsei sai kaks head vihjet Chekatti asukoha kohta ning hiljem Neudorfis patrullinud politseinikud märkasid teda. Kahtlusalune üritas politseid nähes ühte hoonesse põgeneda, kuid pöördus ringi ja tulistas neid, teatas prokurör. Korrakaitsjad avasid vastutule ja tapsid Chekatti. 

Heitzi sõnul tahetakse nüüd välja selgitada, kas mees sai kelleltki põgenemise ajal abi. 

Strasbourg'i jõuluturg avati reedel uuesti suurte julgeolekujõudude valve all. Avamise puhul korraldati pidulik tseremoonia, millest võttis osa ka siseminister Christophe Castaner. 

Rünnaku ohvrite austuseks kustutati Pariisis Eiffeli torni tuled.

Rünnak leidis aset teisipäeva õhtul Strasbourgi jõuluturu, Kleberi väljaku lähedal kella kaheksa paiku kohaliku aja järgi (kella üheksa paiku Eesti aja järgi), kui rünnakus kahtlustatav mees hüüdis vahetult enne tule avamist «Allahu Akbar».

Cherif Chekatt.
Cherif Chekatt. Foto: Ropi / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Tulistaja oli vabaduses kuni neljapäeva õhtuni, kui politsei ta tabas ja maha lasi.

Politsei teatel oli kahtlusalune võimudele juba varasemast tuttav 29-aastane Strasbourgis sündinud Cherif Chekatt,  keda jälgiti seoses radikaliseerumise ja võimaliku terroriohuga.

Ründaja sai teisipäevases tulevahetuses julgeolekuametnikega haavata, kuid tal õnnestus siiski põgeneda ning julgeolekujõud otsisid S-nimekirja ehk politsei poolt jälgitavate äärmuslaste nimekirja kantud meest kuni neljapäeva õhtuni.

Prantsusmaa siseminister Christoph Castaneri sõnul oli riik tugevdanud piirikontrolli ning tulistajat saadeti otsima 350 eriüksuslast. Ühtlasti kutsus siseministeerium inimesi üles valvsusele ja võimude korralduste täitmisele, kuni operatsioon rünnaku toimepanija tabamiseks kestab. 

Kohaliku telekanali BFM TV teatel kahtlusti tulistajat veel teisegi kuriteo, väidetava röövi toimepanemises teisipäeva hommikul. Politsei otsis kahtlustatava korteri Neudorfi linnaosas läbi ja leidis sealt granaate, kuid ei tabanud meest ennast.

Prantsuse terrorismivastase võitluse prokurör algatas rünnaku suhtes uurimise. Tulistamise motiiv ei ole seni teada.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron käis Pariisis asuvas siseministeeriumis kriisikoosolekul.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron käis Pariisis asuvas siseministeeriumis kriisikoosolekul. Foto: ETIENNE LAURENT / POOL / AFP / SCANPIX

Pealtnägija video, millelt avaneb pilt peamisele ostutänavale:

Võimud soovitasid inimestel kodudes püsida, kuni olukord on lahendatud. «Käimas on suur julgeolekuoperatsioon. Elanikel palutakse kodudes püsida,» kirjutati siseministeeriumi teadaandes.

Kerstin Meresma: kohalikud on vapustatud

Postimehe ajakirjanik Kerstin Meresma viibis tulistamise ajal kella 22.00 paiku Strasbourgi kesklinnas, sündmuspaigast paarikümne meetri kaugusel asuvas restoranis, mille omanik lukustas politsei käsul ukse ning keelas ruumidest lahkuda. Kella 22.15 paiku saadi luba restoranist lahkuda.

Restorani väravad avati ja inimesed lubati esialgu tänavale.
Restorani väravad avati ja inimesed lubati esialgu tänavale. Foto: Kerstin Meresma

Meresma rääkis jõuluturu poole liikudes, et inimestele on laiali saadetud sõnumid, et nad siseruumides püsiksid ning samuti kostub sarnane käsk tänaval kõlaritest. Ta ütles, et inimesed kiirustavad siseruumidesse, kohalikud kutsuvad võõraid enda poole varju ja tänavad on jäänud tühjaks. «Paanikat pole,» lisas ta siis.

Teade saabus ka Airbnb'lt.
Teade saabus ka Airbnb'lt. Foto: Kerstin Meresma

Meresma ütles jõuluturu vahetusse lähedusse jõudes, et platsi ümbritsesid snaiprid ja politseilindid. «Kui üritasin jõuluturule siseneda, siis oleksin äärepealt kuuli saanud,» ütles ta ja lisas, et hoiatusi anti vaid kohalikus keeles. «Välismaalasel on siin päris keeruline hakkama saada.» 

Pildil paistab jõuluturg, mille politsei on ümber piiranud ja kuhu sisenemine on keelatud. Puu taga peidab end snaiper.
Pildil paistab jõuluturg, mille politsei on ümber piiranud ja kuhu sisenemine on keelatud. Puu taga peidab end snaiper. Foto: Kerstin Meresma

Kella 23.10 paiku juhatas politsei taas kõiki inimesi tänavatelt siseruumidesse ning tänavale oli lisandunud nii politseiametnikke, sõjaväelasi kui ka masinaid. «Mulle tundub, et üritatakse mingit operatsiooni läbi viia,» ütles Meresma. 

«Kohalikud on telefoniühenduses, tõenäoliselt lähedastega,» kirjeldas Meresma. Ta ütles, et pealtnäha inimesed väga ärevust ei tunne, keegi ei paanitse. «Pigem on selline ootusärevus, et mis edasi, sest siin kohe kõrval on suur politsei kohalolek.»

Meresma lisas kella 23.30 paiku: «Oleme kohe jõuluturu kõrval, keegi väljas karjub käske. Aknad on kaetud, tuled pandi kustu ja kõik inimesed tõrjuti akendest eemale.» 

Inimesed on restoranis pimeduses ja ootavad, mis juhtuma hakkab.
Inimesed on restoranis pimeduses ja ootavad, mis juhtuma hakkab. Foto: Kerstin Meresma

«Mu kõrval oli mees püssiga. On natuke hirmuäratav, arvestades, et järsku reageerisid ka töötajad, kes enne näisid rahulikud.»

Meresma ütles 23.35 ajal, et akendest ei lubata välja vaadata, kuid ta nägi, et tänaval kõndivate inimeste poole suunatakse relvi ning nad kõnnivad käsi üleval hoides politsei kontrolli. «Kohalikud on vapustatud,» lisas ta.

Veidi pärast südaööd lubati inimesed restoranist välja. 

Kella 00.35 ajal ütles Meresma, et ta on tagasiteel oma ööbimiskohta Strasbourgi lõunaosas. «Kuskilt pole võimalik läbi pääseda, tõkked on sildadel ees ja taksot pole võimalik saada. Üks kohalik lubas mind koju viia,» rääkis ta. Läbirääkimiste tulemusel lubatakse inimesi siiski liikuma.

Jõuluturu lähedal asuvast restorani aknast avanev pilt. Pildil peidab end snaiper.
Jõuluturu lähedal asuvast restorani aknast avanev pilt. Pildil peidab end snaiper. Foto: Kerstin Meresma

Ühes Strasbourgi kesklinnas asuvas teises restoranis viibisid tulistamise ajal ka europarlamendi saadik Urmas Paet ja ajakirjanik Neeme Raud. Nad olid jõuluturust umbes 50 meetri kaugusel asuvas hoones, mille ees oli ka üks laip.

Urmas Paet: on ebaselge, kas tulistajaid on üks või mitu

«Euroopa Parlamendilt tuli just teade, et Strasbourgi kesklinnas on tulistamine, võimalik, et mitmes kohas samaaegselt, soovitus on kõigil jääda siseruumidesse,» rääkis Strasbouorgi vanalinna ühes restoranis viibiv Paet õhtul kella 22.15 paiku Postimehele.

«Need, kes on kuskil linnas, jääksid siseruumidesse. Euroopa Parlamendi hoone on suletud, et sealt ei läheks inimesed välja. Kesklinnas käib politseioperatsioon, et tabada kas tulistaja või tulistajaid. See on ka ebaselge, kas neid on üks või mitu,» lisas Paet.

Paet märkis, et kohalikelt võimudelt ei tulnud alguses üldse mingit infot, kuid europarlamendi turvateenistus jagas teavet toimuva kohta sõnumi teel.

Kella 23.40 paiku lisas Paet, et võimude soovitus viibida siseruumides on jätkuv. «Tänaval üksikuid inimesi ikkagi liigub, päris tühjad tänavad siit vaadates ei ole. Samas siin sõidab politseiautosid ja politseioperatsioon jätkub,» ütles ta.

Ruumidesse sulgunud inimeste meeleolu on Paeti sõnul pigem rahulik ning püütakse uudiseid jälgida. «Lõplikku, adekvaatset infot, mis toimub, ei ole. Inimesed üritavad telefonides surfates saada infot ja siis politseiniku jutt, samuti mina saan aeg-ajalt parlamendi turvateenistuselt teateid,» sõnas europarlamendi saadik.

Neeme Raud: närvilisus on siin õhus

Koos Paetiga samas restoranis viibiv ajakirjanik Neeme Raud rääkis, et kõik aknaluugid olid restoranis kinni pandud, suurem osa inimesi istus telefonides ja kohal viibinud ajakirjanike seltskond hakkas kohe telefoni teel olukorrakirjeldusi jagama.

«Kõik istuvad telefonides ja ootavad, keegi mitte midagi ei tea. Selline närvilisus on siin õhus,» kirjeldas Raud toimuvat. Ta lisas, et piirkonnas on majadel kõigil akendel, kus võimalik, luugid ette tõmmatud. 

Eestlanna: surmahirm oli 

Ka eestlanna Karina Loi oli tulistamiskohale väga lähedal ja jooksis koos oma kaaslastega restorani.

«Üks inimene, kes restorani kõrval maha lasti, tema laip toodi ka restorani sisse ja kiirabigi pole veel välja saanud, kuna pole turvaline. Ilmselt paar tundi oleme kindlasti veel siin,» rääkis Loi kella 23 ajal ERRile. «Surmahirm oli sõna otseses mõttes meil kõigil, kes me viiekesi olime eestlastega,» ütles ta.

Ajakirjanik: kuulsin vähemalt kahte lasku

Lähedalasuvas restoranis viibinud uudisteagentuuri STT ajakirjanik Milja Rämö ütles, et kuulis vähemalt kahte lasku. Rämo sõnul nägi ta restorani aknast, kuidas ühte meest elustati.

«Kuulsin laske ja seejärel kustutati restoranis tuled. Tänavalt kostus karjumist, mille järel tuli restorani peitu veel umbes 15 inimest. Söögikohta tuli ka politseinik, kes asus inimesi küsitlema. Ma arvan, et peame siin olema veel mõnda aega,» kirjeldas ajakirjanik. Kohapeal on Rämo sõnul ka välisturiste, kel on raskusi restoranitöötajate ja võimude juhendite mõistmisega.

Kohalik ajakirjanik Bruno Poussard kirjutas Twitteris, et kesklinnas oli kuulda kümneid laske.

Euroopa Parlamendi pressiesindaja Emmanuel Fouloni sõnul tekkis tulistamise järel paanika ning näha oli tänaval jooksvaid relvastatud politseinikke. Strasbourgis on parajasti käimas europarlamendi plenaaristungi nädal.

Sündmuskohale sõitis ka Prantsusmaa siseminister Christophe Castaner.

Prantsusmaa on kõrgendatud valmisolekus pärast 2015. ja 2016. aasta terrorirünnakuid. Vaata ka Postimehe koostatud ülevaadet varasematest rünnakutest Prantsusmaal.

Kommentaarid (114)
Copy
Tagasi üles